EU-landene har ikke greid å bli enige om en reform av unionens strømmarked, opplyser Sveriges energiminister Ebba Busch.
Ettersom Sverige for tiden har formannskapet i EU, var det Busch som ledet ministermøtet i Luxembourg mandag.
Men møtet endte uten resultat fordi ministrene var rykende uenige når det gjaldt en forlengelse av kullsubsidier.
Det svenske forslaget innebar at Polen skulle kunne gi statsstøtte til landets kullkraftverk fram til 2028, noe blant annet Luxembourg reagerte sterkt på.
– Fredag gjorde det svenske formannskapet noe svært overraskende. Dette åpner for en mulighet for igjen å gi subsidier til kullkraftverk, sa Luxembourgs energiminister Claude Turmes da han var på vei inn til møtet.
Under møtet fikk han støtte av blant annet Tysklands klima- og næringsminister Robert Habeck.
– Det handler ikke om hvorvidt kullkraftverkene skal være i gang – det må de være så lenge de er nødvendige, og det gjelder også for Tyskland. Men å gi dem et ekstra støttesystem er å gå altfor langt. Det må finnes andre måter å løse dette problemet på, sa Habeck.
Etter mange timers forhandlinger måtte Busch kaste inn håndkleet ved 18.30-tiden mandag kveld. Da var ministrene kun blitt enige som en liten del av reformen.
Ifølge Busch er det EU-ambassadørene som nå fortsetter arbeidet med å få på plass en reform som alle kan være enige om.
Reformen av EUs energimarked var et hett tema i høst og i vinter da energiprisene steg kraftig i Europa.
EU-kommisjonens forslag handler blant annet om å få inn mer fornybar energi, minske risikoen for plutselige prisstigninger og beskytte de mest sårbare forbrukerne.