Fotballpresident Lise Klaveness og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtes tirsdag for å snakke om blant annet EUs kommende granulatforbud.
Granulat er de små gummikulene som sørger for at kunstgressbanene blir behagelig å spille på. Mange fotballforeldre vil gjenkjenne irritasjonen over alle disse små kulene som fyller gangen etter hver gang barna har vært på fotballtrening.
Disse skal nå forbys av EU, på grunn av klima. Reach-komiteen i EU stemte fram et forbud i april mot tilsatt mikroplast i kunstgress – også kalt gummigranulat. Overgangsperioden er satt til åtte år.
Problemet er at det ikke finnes noe skikkelig alternativ. Dessuten vil det koste klubbene store summer å erstatte granulat med noe annet.
MDG har lenge ønsket å forby granulat, og tidligere i år la Oslo idrettsbyråd Omar Gamal (SV) inn et forslag om et slikt forbud i Oslo-fotballen. Men han ble nedstemt av opposisjonen. Skeids styreleder sa til Nettavisen at det var helt nødvendig å ha et alternativ før man innførte forbud.
Alle forstår at gummigranulat må fases ut, selv om Gamal forsøker å skape et narrativ om at fotballen ikke gjør det.
Men inntil det finnes reelle alternativer det så må baner som tilfredsstiller Miljødirektoratets krav til granulatfangere, med minimale utslipp, få ligge i fred. Så får man heller teste ut ulike innfyll i de banene som skal bygges fremover, slik vi kommer til å gjøre i Skeid med vår nye egenfinansierte bane.
Å lamme hele Oslofotballen i et hasardiøst forsøk på å tilfredsstille et mulig fremtidig granulatforbud i EU blir ikke bare overilt, men også svært kostbart både for skattebetalerne og fotballen.
Men som i hele klimasaken så handler man først, uten å ense konsekvensene.
Klaveness forstår dette, og Støre blir den tredje personen fra regjeringen hun møter denne uken. Tidligere har hun møtt klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) om granulatsaken. Nå er det sjefen sjøl som møter opp på Ullevaal.
Klaveness vil at staten skal komme med tiltak, da mener hun antageligvis at staten skal ta regningen. Tør jeg minne om at Norge ikke er EU-medlem, og faktisk bare kan ignorere kravet? Hva skal EU gjøre?
Lise Klaveness hylles for talen i Doha, men er det fortjent?
Det er dog bra at Klaveness peker på hvilke enorme problemer EUs forbud vil medføre for fotballen. Men selvsagt kan ikke Klaveness la et møte med statsministeren gå fra seg uten å fylle opp møtet med rent sludder.
Øvrige temaer for møtet med Støre er økonomi som barriere i barne- og ungdomsfotballen, bærekraft og prosjektet «Football for the Goals», opplyser Norges Fotballforbund. (NTB)
Det første punktet betyr at såkalte sårbare barn med foreldre som ikke gidder å stille på dugnad skal få spille fotball «gratis». NFF burde kanskje heller se på alle midlene de konfiskerer fra barnefotballen. Klaveness tjener vel 1,7 millioner kroner i året, og antall ansatte i NFF vokser.
I fotballklubben min familie har vært tilknyttet i generasjoner løses dette enkelt og internt: Hvis noen sliter med å betale, så kan de bare gi beskjed, så får de utsettelse eller fritak. Men det forventes at de stiller opp på dugnad som alle andre foreldre. Denne lokale lojaliteten vil umiddelbart forsvinne hvis NFF eller (Gud forby) staten skal blande seg inn.
«Bærekraft» må jo tas med i ethvert celebert selskap, ellers blir man ikke tatt seriøst. Klaveness burde heller sørge for at fotballandslaget fikk en bærekraftig trener, men hun har selvsagt gått ut med full støtte til Ståle Solbakken etter en serie fadeser som kulminerte på lørdag med tapet mot Skottland.
Så kommer perlen, med prosjektet «Football for the Goals». Dette er et FN-prosjekt som skal bruke fotballen som reklamekanal for FNs bærekraftsmål, dette FN-prosjektet som åpent og tydelig argumenterer for å skape en global, sosialistisk verdensorden hvor alle skal bli like fattige, fordi equity. Det stinker World Economic Forum og The Great Reset av hele opplegget.
Alle skal med, skriver FN på sin hjemmeside. Fotballforbund, spillere ligen, fans, media og kommersielle partnere.
This initiative will inspire and guide the world of football – from confederations, national associations, leagues and clubs, to players’ associations, organized fan groups, as well as media and commercial partners – to build on existing sustainability approaches and to implement SDG strategies that lead to behavioural change.
Dermed skal målene nås innen det magiske året 2030. Forhåpentligvis har vi både ny landslagstrener og ny fotballpresident innen den tid.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!