NTB

Fem palestinere er drept og over 60 er såret i et israelsk angrep i Jenin på den okkuperte Vestbredden. For første gang på 20 år ble det brukt kamphelikoptre.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er en 15-åring blant de fem drepte.

Tilstanden for ti av de sårede blir omtalt som kritisk, blant dem en 15 år gammel palestinsk jente som ble truffet av et streifskudd i hjemmet sitt. En palestinsk journalist er også blant de sårede.

Israelske spesialstyrker rykket i morgentimene inn i Jenin og tok sønnen til et fengslet Hamas-medlem til fange. På vei ut av byen ble de angrepet av militante palestinere, og et israelsk kjøretøy ble rammet av sprengladning.

Åtte israelske soldater er ifølge Haaretz
såret, og israelske kamphelikoptre ble satt inn. En amatørvideo viser tilsynelatende at det blir skutt raketter fra ett av helikoptrene.

Kamphelikoptre

Den israelske hæren bekrefter at det ble åpnet ild fra helikoptrene.

– Helikoptrene åpnet ild mot militante på bakken for å bistå de israelske styrkenes tilbaketrekning, heter det i en uttalelse.

Ifølge israelske medier som Jerusalem Post
er det første gang på over 20 år at Israel tar i bruk kamphelikoptre på den okkuperte Vestbredden.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, er sterkt bekymret over utviklingen og retter skarp kritikk mot Israel.

– De israelske sikkerhetsstyrkenes begår stadig flere ulovlige drap på palestinere, inkludert det som framstår som utenomrettslige henrettelser, sier han.

Varsler opptrapping

Den ytterliggående høyrepolitikeren Bezalel Smotrich, som har ansvaret for Vestbredden i det israelske forsvarsdepartementet, varsler ifølge Haaretz
økt bruk av luftvåpenet og panserstyrker i de okkuperte palestinske områdene.

– Det er på tide å legge vekk pinsetten, og erstatte den med en bred operasjon for å utrydde terroristreirene i Nord-Samaria og for å avskrekke og gjenopprette sikkerhet i regionen, skriver han på Twitter.

Samaria er den bibelske betegnelsen på Vestbredden.

– Tiden er inne for å bruke flyvåpenet og panserstyrker, legger han til og krever et hastemøte i regjeringens såkalte sikkerhetskabinett.

Bosetninger

Den israelske regjeringen, som omtales som den mest ytterliggående høyreregjeringen i landets historie, er i ferd med å utvide de ulovlige bosetningene i de okkuperte områdene.

Palestinerne har svart med økt motstand, og militante grupper er det siste året dannet i en rekke byer på Vestbredden.

Israelske styrker gjennomfører nesten daglige aksjoner mot byer på Vestbredden, og minst 125 palestinere er drept i slike angrep hittil i år. 20 er drept i palestinske angrep mot israelere i år.

I helgen varslet Smotrich, som selv er en religiøs, ultranasjonalistisk bosetter, at Israel vil etablere et titall nye bosetninger på Vestbredden. Han lovet videre at han og hans politiske allierte vil jobbe for å fjerne alle begrensninger på israelsk byggeaktivitet i de okkuperte områdene.

– Med Guds hjelp vil vi fortsette å utvikle bosettingsprosjektet og styrke israelsk kontroll over området, tvitret han søndag.

Ulovlige

Rundt 700.000 israelere lever nå i 279 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967.

FNs sikkerhetsråd har i alle år siden krevd israelsk tilbaketrekning fra området. I 2016 slo det også fast at bosetningene er ulovlige og et brudd på den fjerde Genèvekonvensjonen
og krevde full stans i all byggeaktivitet.

Smotrichs uttalelse i helgen ble møtt med protester både fra palestinske myndigheter og USA.

Internasjonale protester

– I tråd med vår langvarige politikk motsetter USA seg slike ensidige handlinger som gjør det vanskeligere å oppnå en tostatsløsning, og som står i veien for fred, sier talsperson for utenriksdepartementet i USA, Matthew Miller.

Norge har også gjentatte ganger protestert mot Israels stadige utvidelse av bosetningene.

– Den israelske bosetningspolitikken på okkupert land er i strid med folkeretten og må stanses, slo utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fast tidligere i år.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.