Presidenten på Komorene, Azali Assoumani, inngår i den afrikanske delegasjonen.  Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)

En afrikansk delegasjon med Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa i spissen er i Russland for å diskutere en fredsplan for Ukraina med president Vladimir Putin.

Delegasjonen ankom St. Petersburg lørdag etter først å ha vært i Ukraina der de møtte president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv. Planen er å møte president Putin i løpet av lørdagen.

Afrikanerne opplyser at de har med seg en fredsplan som de håper både Ukraina og Russland vil finne interessant, og de har også tilbudt seg å ta en meklerrolle.

NTB-AFP melder om saken.

– Denne krigen må få en løsning, og det bør forhandles frem fred. Vi mener det må bli nedtrapping på begge sider, sa Ramaphosa etter møtet med Zelenskyj fredag.

Det er uklart hva som i praksis menes med en nedtrapping på begge sider. Det springende punkt er: Skal russerne trekke seg tilbake fra de okkuperte områdene, eller skal de det ikke?

Zelenskyj på sin side sa det er uaktuelt med fredssamtaler med Russland nå. Mens Putin har sagt at han vil beholde alt han har erobret. Se sak under.

Et flertall av de såkalte fredsforslagene fra tredjepart, som dette fra den afrikanske delegasjonen, vil av mange oppfattes som en blanding ønsketenkning og utspill for å fremme egen rolle på den internasjonale arena.

Kina, Tyrkia og Brasil er andre aktører som har vært på banen i denne sammenheng, og deres forslag har så langt vist seg å inneha samme grad av realisme.

De fleste afrikanske land har inntatt en såkalt nøytral holdning til krigen i Ukraina, blant annet ved at de ikke har villet fordømme den russiske invasjonen i FNs hovedforsamling. I praksis tolkes gjerne det å ikke fordømme denne typen krigshandlinger mer som en støtte til den angripende part enn som en nøytral posisjon.

Afrikanske land importerer store mengder korn og gjødsel fra Russland og Ukraina. Krigen har ført til både handelsblokader og skyhøye priser.

Sør-Afrika har også blitt anklaget for prorussiske holdninger og mistenkes for å sende våpen til Russland. Dette har landet selv avvist.

Les også: 

Kreml: Putins fredskrav er å beholde de okkuperte områdene

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.