Nanjing University of Science and Technology. Foto: njust.edu.cn

En ledende kinesisk forsker ved et norsk universitet har vært tilknyttet et av de militære universitene i Kina, avslører Aftenposten.

Mens han har jobbet i Norge, dit han kom for 15 år siden, har forskeren tatt patenter i Kina på teknologi med militære anvendelser og vært tilknyttet et selskap som Skatteetaten har gått til razzia mot, skriver avisen tirsdag.

Søndag fortalte Aftenposten at Skatteetaten gikk til aksjon mot en privat bolig tilhørende en kinesisk forsker. Forskeren jobber på et universitet på Østlandet. De gikk også til aksjon mot kontorene til et selskap på universitetet.

Den kinesiske forskeren som eier boligen, er sentral i forskningsmiljøet ved det norske universitetet han tilhører. Han er også tilknyttet selskapet Skatteetaten aksjonerte mot.

Aftenposten kan i dag avsløre at han og andre kinesiske studenter og forskere ved det norske universitetet, også har vært knyttet til et militært universitet i Kina.

Det viser seg at universitetet der den kinesiske forskeren har en fremtredende rolle i forskningsmiljøet, har samarbeidet med Nanjing University of Science and Technology (NJUST), som han selv har vært tilknyttet – og som er et av sju universiteter i Kina med et særlig nært forhold til det kinesiske militæret.

Aftenpostens oppdagelser tegner et portrett der det norske universitetet bidrar direkte til militær kinesisk forskning:

* Den ledende forskeren i Norge har ifølge NJUST hatt en rolle hos dem. Samtidig har han ledet forskning i Norge.

* Forskeren publiserte midt på 2010-tallet flere artikler sammen med minst sju ulike forskere fra NJUST i Kina. Blant annet en våpenforsker.

* Forskeren er også oppført som oppfinner av patentert teknologi registrert på NJUST. I publisert forskning om samme teknologi var han oppført som ansatt i Norge.

Hovedpersonen er ikke meddelsom:

Forskeren selv har ikke ønsket å imøtegå noe av det Aftenposten omtaler i denne saken. Han ønsker heller ikke å svare på spørsmål.

Det norske universitetet vil heller ikke si noe av hensyn til den kinesiske forskeren.

Universitetet i Nanjing forsøker å tone ned forskerens rolle hos dem:

NJUST sier forskeren i Norge ikke har et reelt arbeidsforhold hos dem.

Men de digitale sporene forteller en annen historie:

Ifølge NJUSTs nettsider er forskeren en såkalt «Zijin»-forsker hos dem. Det er tittel for forskere i utlandet som utfører minst to måneders arbeid i året for det kinesiske universitetet, står det der.

Ifølge en profil på nettsidene fremgår det også at forskeren i Norge er veileder for doktorgradsstudenter ved NJUST. Han er listet opp som eksternt ansatt.

Her skriver NJUST at forskeren er veileder for doktorgradsstudenter.

Den kinesiske forskeren har også hatt kinesiske kolleger og elever i Norge:

Flere kinesiske forskere eller studenter har jobbet som gjesteforskere eller doktorgradsstudenter på det aktuelle universitetet i Norge. Noen har vært tilknyttet NJUST. Enkelte har attpåtil vært folkeregistrert på forskerens bolig.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har den senere tiden advart mot at norske universiteter er mål for kinesisk spionasje.

Det var ikke til hinder for at Erna Solbergs regjering tok initiativ til økt forskningssamarbeid med Kina:

I 2018 tok daværende forskningsminister Iselin Nybø med seg 222 forskningstopper på rundreise til Kina.

2018 var året etter at en norsk regjeringsdelegasjon med statsministeren i spissen var på besøk hos Kinas president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing – og to år etter at Norge undertegnet en avtale med Kina som forpliktet vårt land til ikke å foreta seg noe som er i strid med Kinas kjerneinteresser.

 

Kina-arven etter Høyre og Børge Brende er ikke mye å være stolt av

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.