Mens amerikanerne øker lakseforbruket, går konsumet av fisken ned i Europa. Markedssituasjonen begynner å bli krevende, mener Sjømatrådet.
Laksekonsumet har sunket med 8 prosent på ett år, målt i euro. Eksporten til USA sank med 5 prosent i dollar, ifølge Intrafish.
– Markedssituasjonen er i ferd med å bli krevende, framholder administrerende direktør Christian Chramer i Sjømatrådet til avisen.
Dette skjer samtidig som at næringen rammes av grunnrenteskatt. Selv om mange støtter grunnrenteskatt er det liten tvil om at regjeringen innfører dette på et dårlig tidspunkt, hvor norsk næringsliv er under stort press på grunn av skyhøye energipriser, stigende inflasjon og en krone i fritt fall.
Det var bare i kroner at verdien gikk opp, og det skyldes en sjelden svak kronekurs, skriver Intrafish. Verdien av Norges samlede sjømateksport endte på 13,1 milliarder kroner i mai, noe som er en oppgang på 7 prosent sammenlignet med mai i fjor. (NTB)
– For de europeiske landene ser vi en synkende frekvens i hyppigheten av laksemåltider, sier forbrukeranalytiker Lars Moksnes i Sjømatrådet.
– Tallene er ikke dramatiske, men pilene går nedover på de fleste målingene. Derfor snakker vi sannsynligvis om en negativ trend.
Det er jo en viss mulighet for at reduksjonen i laksekonsumet skyldes den generelle svekkelsen i europeisk økonomi. Tyskland leder hele eurosonen inn i en resesjon, og laks er ikke den billigste maten en familie som sliter med å få endene til å møtes velger.
I USA vokser konsumet av laks, men dette hjelper tydeligvis ikke norsk eksport. Da grunnrenteskatten ble lagt frem i høst ble flere store investeringer i laksenæringen satt på vent, og mange arbeidere ble permittert.
Dette er dårlige nyheter for den produktive norske kystnæringen.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!