Opprinnelig hadde vi tenkt å skrive noe positivt og optimistisk herfra denne gang. Så la oss i alle fall begynne i den ånd.
Som den indiskutable tilnærmingen mellom Israel og Saudi-Arabia. Det skal ha vært minst to telefonsamtaler mellom statsminister Benjamin Netanyahu og saudi-kronprins Mohammed bin Salman (MBS). I 2020 skal det ha vært et hemmelig møte mellom MBS og Netanyahu, i følge med den gang Mossad-sjef Yossi Cohen, i den nye saudi-byen Naom. Sivil flytrafikk har tillatelse til å fly over saudisk territorium, og nå forhandles det intenst for at israelske muslimer (og palestinere fra Judea-Samaria) skal få kunne dra direkte fra Israel på hajj til Mekka.
Israel ivrer av flere grunner etter å normalisere forholdet til Saudi-Arabia. Noe som vil bety det avgjørende gjennombrudd for (stort sett) normalisering med hele den arabisk-muslimske verden.
Sikkerhetsinteresser
Saudi-Arabia manøvrerer faktisk ganske elegant i denne farlige og turbulente del av verden. Ved å gjenopprette diplomatiske og «normale» forhold til Iran, forsøker saudierne å oppnå to, om ikke tre, ting: De vil så langt det er mulig avverge militær konfrontasjon med Iran, de vil ha ryggen fri når den dagen kommer at de normaliserer forholdet til Israel, som de betrakter som det eneste landet i regionen i stand til å stå opp imot Iran – og de vil, ikke minst, gjenopprette det tidligere tette forholdet til Washington.
Det hevdes at MBS har tre krav vis-à-vis amerikanerne for å strekke hånden ut til israelerne: Forsyning av avanserte amerikanske våpensystemer, en form for sikkerhetsgaranti og hjelp til å etablere kjernefysiske anlegg. Bemerkelsesverdig er det at det ikke nevnes noen betingelse om palestinernes problemer – og det vil da også bety at palestinernes betydning som snublestener i den arabisk-israelske konflikten elimineres. Selv om Israel nok må dempe seg med bygging av nye bosetninger i Judea-Samaria, være mer tilbakeholden med hensyn til Tempelhøyden (al-Aqsa) og lempe litt på straffetokter i palestinske områder.
Så er det selvsagt spørsmål om hvor stor betydning amerikanerne setter i tilnærming til Saudi-Arabia (etter at president Joe Biden hadde omtalt dem som «et parialand»). USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, sa i mai at for amerikanerne er normalisering mellom Israel og Saudi-Arabia et «hovedmål». USA vil tydeligvis gjenopprette i alle fall noe av sitt forhold i Midtøsten, også for å bremse Russlands og Kinas økende interesser der.
Krigsscenarier
Mindre optimistiske, for ikke å si dystre, toner lød nylig fra en fersk konferanse i Herzliya, hvor både Israels forsvarsminister Yoav Gallant, generalmajor Aharon Haliva, hærens sikkerhetssjef og hærsjef Herzi Halevi, i kanskje uventede, klare ordelag, skildret scenarier som er mer enn hypotetiske i trusselbildet kontra Iran, Hamas og Hizbollah. Rykter om at iranerne er i ferd med å bygge atomanlegg langt dypere i fjellet ved Natanz enn tidligere – og gjøre anleggene omtrent umulige å bombe – kan komme til å fremskynde et angrep, selv om Israel må gjøre det alene. Hvilket kan bety full krig med Iran, også mot deres land, fly og marinestyrker. De israelske militære lederne skisserte også scenarioer hvor Iran utstyrer ordinære tankskip i Middelhavet med skjulte raketter og missiler, til og med ballistiske raketter, i lasterommet. Man antar også at Hizbollah i nord og Hamas i sør i et slikt scenario får startordre fra ayatollaene til å angripe Israel.
Skulle disse dystre utsiktene virkelig materialisere seg, gjorde hærlederne det klinkende klart at Israel da rett og slett ville kjempe for eksistens, som i 1948, 1967 og 1973. Ingen «internasjonal» pekefinger eller kritikk vil da hindre at Israel slår hardt og massivt tilbake, noe som uunngåelig også vil måtte gå ut over sivilbefolkningene. Man vil trenge dypt inn i Libanon for å stanse rakettskytingen mot israelske byer og tettsteder derfra. Innmarsjen i Gaza blir av en helt annen – og for Hamas tilintetgjørende – karakter enn tidligere, og fronten kontra Iran blir med full styrke. Også mot deres konvensjonelle styrker.
.
Peter Beck
Israel