Samme dag som Fattighuset melder om stadig lengre matkøer i Oslo, derav mange ukrainske flyktninger, sier vår forrige statsminister til Dagbladet at hun ikke tror kronekursen ville vært bedre med henne ved roret.

– Men jeg synes kanskje krona nå er på et lavere nivå enn det den burde være for at vi skal ha god kontroll i norsk økonomi.

– Ville vi hatt en sterkere krone om Høyre styrte?

– Det går ikke an å si. Dette er så sammensatt. Det kommer en del sånne påstander innimellom, men da mener jeg du må ha veldig klare svar på hva du ville gjort annerledes, sier Solberg. (Dagbladet)

Solberg kommer ikke med støtte til investor Øystein Stray Spetalens sviende kritikk av Støre-regjeringens økonomiske politikk.

Hun trekker fram et par forklaringer på kronefallet:

– Det kan være en midlertidig effekt. Vi ser i alle krisetider at det er en tendens til at valutamarkedene flokker seg mot store valutaer. Det så vi da jeg var statsminister på begynnelsen av pandemien også, sier Solberg.

– Så er det også sånn at renten i Norge er relativt sett lavere enn i andre land?

– Mindre investeringer fra utlandet kan også ha noe å si, men hvor stor den effekten er, tror jeg fagfolkene får strides om, sier Solberg. (Dagbladet)

Matkøene vokser

Erna Solbergs sommerintervju med Dagbladet kommer samme dag som avisen i en annen sak rapporterer at køene foran Fattighuset i Oslo vokser. Avisen har blant annet snakket med styreleder for Fattighuset, Lasse Storvik:

– Vi begynner å vokse ut av lokalene våre. Kapasiteten vår er sprengt, og vi jobber så fort vi kan, sier han.

Frivillige hos Fattighuset har med jevne mellomrom gjort tellinger på hvor mange i køen som er fra Ukraina. Stort sett ender de opp med en andel på mellom 60 og 70 prosent.

Storvik tror dette skyldes at terskelen for å benytte seg av tilbudet hos Fattighuset, er lavere enn hos de andre frivillige organisasjonene i byen.

– Det føles mye friere å komme hit. Her er det ingen som stiller spørsmål, påpeker han.

De siste månedene har de også sett at grupper som ikke har benyttet seg av tilbudet før, kommer for å få mat eller klær.

– Det kommer jevnlig noen vanlige arbeidere. Vi ser også en del uføretrygdede i den eldre klassen. De har holdt det gående en stund, men nå går det ikke lenger. Strømmen bikker over, husleia bikker over. Da er det akkurat ikke nok til at de klarer seg. (Dagbladet)

Vil ikke ha ny Euro-debatt

I 2007 ville Høyre binde den norske krona til euroen, men Erna Solberg vil ikke ha en ny debatt om dette nå.

– Vi ble hengt ut for at vi ville knytte oss til euroen. Men den gangen var kronekursen veldig sterk, og det var en reell utfordring for eksportbedriftene. Vi fant ut at det ville være mindre skadelig om vi hadde knyttet oss til euroen da enn tidligere.

Men den diskusjonen ønsker hun ikke å åpne igjen.

– Økonomiske realiteter er økonomiske realiteter. Det finnes ingen quick fix. Hadde vi hatt euro nå, hadde vi hatt bedre kronekurs, men dårligere konkurranseevne for bedriftene. (Dagbladet)

Staten og fiskeeksportørene er blant industriene som tjener på den lave kronekursen, men Dagbladet stiller ikke noe oppfølgingsspørsmål om hva kursen har å si for bedrifter som må importere sine varer, og som ikke har noe annet valg enn å lempe de økte importkostnadene over på forbrukerne.

– Regnestykket går ikke opp (Dagbladet)

Erna om kronekursen: – Blir litt sjokkert (Dagbladet)

Les også:

Øystein Stray Spetalen: – Regjeringen Støre har rammet vanlige folk

Doc-TV: – Verdenshistoriens største ran

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.