Enighet: Fra v. Ole A. Myhrvold (Sp), Marianne Sivertsen Næss (Ap), Une Bastholm (MDG), Lars Haltbrekken (SV) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Lise Åserud / NTB

Havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II kan koste skattebetalerne hele 23 milliarder kroner, ifølge partiene som nå er enige om utbyggingen. Rødt kaller det et subsidiesluk.

Regjeringspartiene ble torsdag kveld enige med SV, MDG og KrF om det de kaller en historisk havvindsatsing i området Sørlige Nordsjø II.

Om ikke annet, så er i hvert fall prislappen historisk høy: Utbyggingen kan komme til å koste skattebetalerne inntil 23 milliarder kroner.

Ap er godt fornøyd, de mener nemlig at dette handler om klima. Dessuten tror partiet at det vil ha noe å si for strømprisene:

− Dette er godt nytt for norske strømpriser og for klimaet. Dette er startskuddet for at en konkurransedyktig norsk leverandørindustri innen havvind kan vokse og videreutvikle seg langs hele kysten. Og etter hvert skal også nord med,  sier lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Den økonomiske logikken er enkel: Staten (skattebetalerne) spytter inn en formidabel pengesum, her 23 milliarder kroner, for å bygge noe som i seg selv er ulønnsomt.

Så skal dette skape oppdrag og aktivitet for lokal leverandørindustri, der det vil tjenes mye penger på å sende regninger som betales av statlige midler. Disse bedriftene vil dermed «lønne seg».

− Her er det skapt mye lønnsomme småbedrifter, kan politikerne si.

Dette omtales som at en «konkurransedyktig norsk leverandørindustri innen havvind kan vokse og videreutvikle seg langs hele kysten».

NTB-Steinar Schjetne melder om saken.

Det er likevel noe som skurrer, i hvert fall litt, med hensyn til økonomien i dette, også for Arbeiderpartiet:

Det er «et krevende kostnadsbilde, slik det ser ut i dag», medgir Næss. Hun understreker at det nå ikke er «tanker eller planer om» å heve subsidietaket ytterligere.

Kostbar modell

De to prosjektene som regjeringen vil åpne, er Sørlige Nordsjø II, fase 1, og Utsira Nord.

Det første ligger hele 200 kilometer fra norskekysten, helt ned mot grensene til Danmark og Tyskland i havet. I Sørlige Nordsjø II skal det være bunnfaste vindturbiner på 60 meters dyp, mens Utsira Nord skal ha flytende vindturbiner.

Begge prosjektene skal etter planen levere 1500 megawatt strøm hver. Når også fase to av Sørlige Nordsjø II er bygget ut, kan hele dette feltet levere 3000 megawatt strøm.

Mange vil mene at dette er påfallende lite strøm i forhold til de investeringer som må gjøres.

Enigheten innebærer at det ikke legges såkalt hybridkabel, som ville åpnet for eksport av strøm til utlandet.

– På denne måten unngår vi å eksponere norske strømkunder for ytterligere prissmitte fra Kontinentet, poengterte energipolitisk talsperson Ole André Myhrvold i Senterpartiet.

Produksjonen skal ifølge planene være i gang før 2030, men kan komme i gang enda tidligere, ifølge regjeringen.

Høyre: For dyrt

Høyre trakk seg fra forhandlingene om havvindsatsingen fordi de mener behovet for statlige subsidier har gått for langt.

Høyre og Venstre ønsket en utbygging med hybridkabler, som tillater eksport av kraften som produseres av havvindparken og som dermed vil gi selvstendige inntekter.

Denne løsningen har Senterpartiet satt en stopper for i regjeringen fordi løsningen åpner for eksport av norsk vannkraft gjennom kablene.

– Subsidiesluk

Også Rødt mener det hele er uforsvarlig økonomisk sett:

Torsdag ble det kjent at Rødt ønsker å avlyse utlysningen av Sørlige Nordsjø II- og Utsira Nord-feltene av hensyn til stor kostnadsvekst og manglende kunnskap om miljøkonsekvenser.

– Subsidietaket er allerede hevet fra 15 milliarder til 23 milliarder. Rødt frykter at det i realiteten kan bli enda høyere. Lederen av Energikommisjonen, Lars Sørgard, har antydet 50 milliarder, sier energipolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt.

Blant annet har Lars Sørgard uttrykt bekymring for at prosjektet skal bli et subsidiesluk.

Les også: 

Subsidiene fosser ut: Milliardsprekk for havvindsatsing

Velkommen til møte!

Bestill fra Document:
>

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.