En 24-åring som mandag må møte i Oslo tingrett tiltalt for bilbranner, er ansatt både på en barneskole og en fritidsklubb i bydel Vestre Aker i Oslo.
Den 24 år gamle mannen er tiltalt sammen med tre andre unge menn for å ha forsøkt å sette fyr på fem biler på Hovseter 30. mars 2020. Ifølge tiltalen knuste de rutene på fem biler og tømte bensin «inn, på og rundt fem personbiler som sto på rekke».
De lyktes kun med å få fyr på to biler, som til gjengjeld ble helt utbrente. De fire ble pågrepet på Storo en time etterpå.
- Les om tiltalen: Fire menn tiltalt for bilbranner og forsikringsbedrageri
– Vi lette etter en bil, en stasjonsvogn med skiboks på taket. De fire kjørte en slik bil. I tillegg luktet de bensin. Det ble også funnet en mindre mengde narkotika i nærheten av en av dem, forteller operasjonsleder Guro Sandnes i Oslo politidistrikt til NTB senere samme morgen.
Skolen vil ikke svare
24-åringen er ansatt ved Voksen skole. Rektor Camilla Egeland Torsæter vil ikke svare på Documents spørsmål om 24-åringen: Vil det få konsekvenser for ansettelsesforholdet dersom han blir dømt i henhold til tiltalen? Om tiltalen (som ble tatt ut i januar) utløste noen tiltak fra skolens side, ble det f.eks. tatt opp med ham muntlig eller skriftlig? Det er kjent i lokalmiljøet at vedkommende ble pågrepet, siktet og senere tiltalt for bilbrannene. Har dette skapt problemer i forhold til hans muligheter til å fungere på en god måte i jobben, som forbilde for elevene?
– Som du helt sikkert kjenner til, kan jeg ikke kommentere enkeltsaker, svarer Egeland Torsæter, og viser til forvaltningsloven.
Fritidsklubb stengt på ubestemt tid
Fritidsklubben B7 på Hovseter, hvor 24-åringen også er ansatt, er stengt på ubestemt tid. Den ble stengt i vinterferien, ifølge bydelen på grunn av byggearbeider i nabolaget. Når Document spør, kommer det imidlertid frem at bydelen også har «mottatt muntlige bekymringer knyttet til drift».
– Hva gikk bekymringsmeldingene ut på?
– Bydelen har startet en systematisk gjennomgang av driften. Det var meldt bekymringer rundt aktiviteter i klubbens lokaler utenom åpningstid. Det er også meldt bekymring for at yngre og eldre ungdom mottok tilbud samtidig og at tilbudene bør skilles, svarer Monica Enge Eriksen, leder for innbyggersamarbeid, frivillighet og møteplasser i bydel Vestre Aker.
– Hvordan er det mulig at det er aktiviteter i klubben når den er stengt?
– Det gis aktivitetstilbud til de yngste utenom klubbens lokaler.
– Hadde alle ansatte nøkler til lokalene? Var det ytterligere personer som disponerte nøkler?
– Ansatte har nøkler til lokalene. Vi er ikke kjent med at andre enn ansatte har nøkler.
– Hva slags aktiviteter refereres det til?
– Det ønsker vi ikke å kommentere.
Ifølge Documents kilder har 24-åringen holdt private fester i fritidsklubbens lokaler etter stengetid. Etter hva Document erfarer, er det dette bydelen sikter til med formuleringen «bekymringer rundt aktiviteter i klubbens lokaler utenom åpningstid».
24-åringen er musiker og driver sitt eget management. Flere kilder hevder at han driver denne kommersielle virksomheten fra to lydstudioer i fritidsklubben på Hovseter, til fortrengsel for lokal ungdom som ønsker å bruke studioene. Dette skal ha skapt en del friksjon mellom de unge brukerne av klubben og personalet, blant andre 24-åringen.
Taus artist
Document spør 24-åringen per e-post: «Produserer du selv din egen musikk? Produserer du også for andre? Hvilket studio bruker du?». Han svarer:
«Hei! Hvem er dette? Og hva skal du med disse spørsmålene?»
Vi svarer:
«Jeg har undertegnet med fullt navn og klargjort at jeg er journalist. Det er ikke mer mystisk enn det. Jeg vet at du jobber for bydel Vestre Aker, på B7, så jeg lurte på om du produserte musikken din der, eller eventuelt et annet sted.»
24-åringen har ikke svart på våre spørsmål.
Egenpromotering på sosiale medier viser tydelig at 24-åringen bruker studioene på fritidsklubben i sin kommersielle virksomhet.
– Det var noe av problemet; at han brukte studioet som om det var hans private, sier en kilde i bydelen til Document.
Alarmen går
22. februar, kort etter at klubben stenger for kvelden, går alarmen hos Sector alarm. Noen prøver å demontere innbruddssensorene i studioene og gamingrommet. Det viser seg at studioutstyr er forsøkt flyttet eller fjernet. Vedkommende som har forsøkt å koble ut alarmen, har kommet seg unna.
Innkjøpsverdien av det tekniske utstyret i studioene skal være rundt 180.000 kroner.
Monica Enge Eriksen bekrefter at en av alarmdetektorene var koblet ut.
– Det var ikke spor etter innbrudd, og detektoren ble ifølge vaktselskapet koblet ut etter stengetid. Er det nærliggende å tenke at noen som disponerte nøkler stod bak?
– Vi ønsker ikke å spekulere i dette.
– Ifølge vaktselskapet var det gjort forsøk på å demontere og fjerne studioutstyr. Hvorfor anmelder ikke bydelen det som fremstår som et åpenbart tyveriforsøk?
– Politianmeldelsen er vurdert, men ut fra en helhetsvurdering er dette ikke gjort.
Document er kjent med at 24-åringen var på jobb på fritidsklubben 22. februar.
Razzia
Få dager før tyveriforsøket gjennomførte politiet razzia på fritidsklubben. Monica Enge Eriksen, som er leder for innbyggersamarbeid, frivillighet og møteplasser i Vestre Aker, svarer unnvikende på spørsmål om hva som utløste razziaen.
– Foranledningen var manglende kontroll på aktiviteter i klubbens lokaler utenfor åpningstid.
– Kan bydelen bekrefte at flere av bekymringsmeldingene dreier seg om omsetning og/eller bruk av narkotika i klubbens lokaler?
– Bekymringsmeldingene baserer seg på rykter. Vi ønsker ikke å kommentere dette.
Document er kjent med at det var bydelen som ba politiet gjennomføre razziaen. Avsnittsleder Rita Torp ved Majorstuen politistasjon bekrefter bakgrunnen.
– Når det gjelder ransakingen på fritidsklubben på Hovseter, var politiet til stede utenfor åpningstid, etter opplysninger om at det kunne være narkotika på stedet.
Ransakingen førte ikke til funn, opplyser Torp. Document vet imidlertid at det ble funnet brukerutstyr i lokalene.
– Hovseter peker seg ikke ut når det gjelder avdekking av bruk og omsetning av narkotika, legger Torp til.
– Veldig, veldig rart
En bydelspolitiker Document har snakket med, reagerer på politiets uttalelse.
– Det er veldig, veldig rart at politiet sier dét.
Politikeren, som ikke ønsker å stå frem offentlig, mener noe av problemet er at folk tror at en vestlig bydel som Vestre Aker er så rik, og at alt derfor er bra. Vedkommende peker på at bydeler i Groruddalen får mye ekstra overføringer fra byrådet fordi de er «utsatte områder», men at vestlige bydeler får lite og ingenting. Hovseter har mange kommunale boliger, med opphopning av sosiale problemer, påpeker politikeren.
At politiet mener Hovseter ikke peker seg ut, står i kontrast til at bydel Vestre Aker nylig bevilget 500.000 kroner for å engasjere Forandringshuset til å utføre et prosjekt i bydelen.
– Der er noen utfordringer hva gjelder utviklingen på Hovseter, bekrefter Lasse Richardt, Leder av Nasjonalt senter for avhoppervirksomhet og kriminalitetsforebygging Norge, KFUK-KFUM Forandringshuset.
– Vi vil gjerne komme i kontakt med unge som står i fare for å komme i et uheldig miljø, sier Richardt. Han ber om forståelse for at han foreløpig ikke kan si så mye om prosjektet.
– Utviklingen er ikke god
Politiet er veldig opptatt av å ikke hausse opp Hovseter, sier en annen bydelspolitiker Document har snakket med. Også denne politikeren uttaler seg under forutsetning av anonymitet.
– Vi erkjenner at vi har et problem på Hovseter, et sammensatt problem: gjengproblematikk, rus, kriminalitet, vold og trusler om vold.
– Dette er noe vi politikere bekymrer oss for. Utviklingen er ikke god. En hvilken som helst representant fra et hvilket som helst parti vil nok si seg enig i at det er problemer i dette området som vi er nødt til å gjøre noe med, sier politikeren.