Den 48 år gamle fremadstormende politikeren Ousmane Sonko er blitt svært populær blant deler av Senegals 17 millioner store befolkning, kanskje hovedsakelig blant landets unge. Han liker å framstille både seg selv og dem som ofre for «statsmafiaen».
Spenningen i Dakar er derfor høy etter at Sonko tirsdag erklærte at han var blitt ulovlig arrestert i forkant av dommen i saken som er ventet torsdag. Sonko har oppfordret folk til å gå ut og protestere. Sonko ble arrestert av sikkerhetsstyrkene søndag da han ledet en såkalt «frihetskaravane» av tilhengere tilbake til Dakar.
– Alle bør reise seg som én, fordi makten skal forbli hos folket, sa han.
Sonko ble i 2021 siktet for å ha voldtatt en ansatt i en skjønnhetssalong. Saken har vakt stor oppmerksomhet og følges tett av både tilhengere og motstandere.
Sonko har benektet alle anklager og har opplyst at han dro for å få massasje for et kronisk ryggproblem. Han har også forklart at han spurte en islamsk predikant om islam tillot at en mann kunne bli massert av en kvinne som ikke var hans ektefelle.
Sonko er selv en sterk forsvarer av religion og tradisjonelle verdier. Han er far til seks barn og ektemann til to koner.
Han mener han er offer for et regime som ønsker å sette ham på sidelinjen. Han viser til tidligere regimekritikere som har opplevd å bli utestengt av politikken som følge av det han karakteriserer som manipulasjon av rettssystemet.
Sonko har gått hardt ut mot den sittende presidenten Macky Sall, som har hatt makten i landet i to perioder.
Grunnloven begrenser presidentens regjeringstid til to perioder på fem år hver. Sall har sittet ved makten siden 2012 og ble gjenvalgt i 2019. 61-åringen har likevel sagt at han kan stille til gjenvalg fordi den nye grunnloven fra 2016 nullstilte tiden hans som president.
Uttalelsen har ikke falt i god jord hos dem som vil ha en ny president i landet fra 2024. Sall har imidlertid verken bekreftet eller avkreftet at han vil stille til valg til neste år.
Sonko har anklaget Sall for å legge til rette for innføringen av et diktatur.
Opposisjonslederen nektet å møte opp til de to første møtene i rettssaken. Han ble istedenfor værende i byen Ziguinchor, hvor han har vært ordfører siden 2022.
Under presidentvalget i 2019 ble Sonko overraskende nummer tre, med 15 prosent av stemmene. Det ble betegnet som en bragd for en politisk nykommer. Siden den gang har han blitt et stadig hetere navn i politikken, og mange mener han har store muligheter foran neste års presidentvalg. Men om han vekker begeistring blant store deler av befolkningen, ser tilhengere av den sittende presidenten ham som en bråkebøtte som har forgiftet den politiske debatten og skapt ustabilitet i landet.
– Sonkos tilnærming til politikken er antitesen til vår demokratiske kultur og tradisjoner, sier en av presidentens rådgivere, Yoro Dia.
– Han maner til vold for å unnslippe rettsvesenet, mener Dia.
Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!