NTB

USA og EU kritiserer den polske regjeringen for å innføre en lov som kan hindre kritikere i å bli valgt til offentlige stillinger.

Kritikerne frykter at dem som blir rammet av loven, ikke vil ha mulighet til å bekjempe utestengelsen gjennom rettsapparatet. EU truer med represalier hvis det viser seg at loven undergraver demokratiske standarder og sivile rettigheter.

Den polske presidenten Andrzej Duda har allerede undertegnet loven som kritikere hevder i all hovedsak er rettet mot opposisjonsleder og tidligere rådspresident i EU, Donald Tusk. Loven vil trå i kraft én uke etter at den formelt er publisert, noen som trolig vil skje i løpet av få dager.

Lederen for Lov og rettferdighetspartiet, Jaroslaw Kaczynski, og Donald Tusk har i årevis vært bitre politiske rivaler.

Duda kommer kritikerne noe i møte og lover å sende den til et grunnlovstribunal for å sikre at den er i overensstemmelse med grunnloven.

Valg til høsten

Lovforslaget kommer fra det konservative regjeringspartiet og må ses på bakgrunn av at det til høsten skal holdes parlamentsvalg i Polen. Eksperter hevder at loven er i strid med den polske grunnloven, og opposisjonen har bedt Duda avvise den.

Også USA har gitt uttrykk for bekymring.

– Den amerikanske regjering ser med uro på at polske myndigheter vedtar en lov som kan bli misbrukt til innblanding i Polens frie og rettferdige valg. Loven kan bli brukt til å blokkere kandidater fra opposisjonen uten at de får en rettslig prøvelse av slike vedtak, sier Matthew Miller, talsmann for utenriksdepartementet i Washington.

EUs justiskommissær, Didier Reynders, sa tirsdag at en slik lov vil frata sivilpersoner og borgere retten til å bli valgt til et offentlig embete. Han la til at det særlig er urovekkende at det vil bli mulig å gjøre dette gjennom en administrativ beslutning, uten behandling i rettsapparatet.

I forkant av et ministermøte som skulle vurdere rettsstatens stilling i medlemslandene Ungarn og Polen, sa Reynders at EU ikke vil nøle med å iverksette tiltak hvis et slikt system innføres uten reelt rettsvern.

Vide fullmakter

Loven går ut på å opprette en komité med vide fullmakter, opprinnelig med tanke på å granske russisk innflytelse i det polske samfunn. Regjeringspartiet har beskyldt Tusk for å ha vært altfor russiskvennlig under sin tid som statsminister mellom 2007 og 2014. Han skal også ha inngått gassavtaler som var svært gunstig for Russland før han tiltrådte i Brussel som rådspresident i perioden 2014–2019.

I et svar på kritikken sier det polske utenriksdepartementet at USA har misforstått den nye loven, og at den ikke vil åpne for innblanding i det kommende valget.

– Komiteens arbeid vil ikke begrense velgernes mulighet til å stemme for sine prioriterte kandidater, tvert imot, den vil gi offentligheten tilgang til opplysninger om spørsmål som er avgjørende for landets sikkerhet, heter det i en uttalelse.

EU-kommisjonen skal legge fram en rapport om rettsstatens stilling i de to medlemslandene innen 17. september, bare uker før valget i Polen.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.