Mens myndighetene på den ene siden snakker om personvern, vedtar de på den annen side masseovervåking av borgerne. E-tjenesten skal få sile all datatrafikk inn og ut av Norge. Dataleverandører vil bli pålagt å installere filtre som datatrafikken skal gå gjennom. Masseovervåking var tidligere et negativt begrep; nå vedtas det uten særlig debatt. Borgerne er neppe klar over hva Stortinget vedtar.

Et flertall på Stortinget sikrer at den militære E-tjenesten kan starte det som kalles tilrettelagt innhenting av datakommunikasjon.

Ap, Sp, Høyre, FrP og KrF støtter de nødvendige lovendringene, mens Venstre, SV og Rødt i en innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen er imot å åpne for overvåkingen, skriver Bergens Tidende. MDG er ikke representert i komiteen.

Innstillingen blir debattert og vedtatt i begynnelsen av juni.

Med et vedtak får E-tjenesten mulighet til å installere teknisk utstyr for å tappe datatrafikk hos leverandører av elektronisk kommunikasjon. Dette gjelder i utgangspunktet datatrafikk som går over landegrensen, inn og ut av Norge.

Siden nesten all datatrafikk uansett går via utlandet, blir kommunikasjon mellom norske borgere også fanget opp og lagret – noe stortingsflertallet også erkjenner.

I innstillingen skriver de at «tilrettelagt innhenting er personverninngripende, da det av tekniske årsaker innebærer lagring av store mengder data om norske borgeres kommunikasjon.»

MDG-leder Arild Hermstad reagerer på innholdet i innstillingen og mener det er en unødvendig masseovervåking av norske innbyggere.

– Myndighetene trenger virkemidler for å avdekke kriminelle handlinger, men det kan ikke bety at alle innbyggere skal måtte overvåkes over en lav sko, skriver han i en e-post til NTB.

I USA har the Patriot Act gitt e-tjenestene mulighet til å overvåke egne borgere. Neste skritt er kontroll, og tredje skritt er siling på politisk grunnlag. Der er USA nå , med en administrasjon med en radikal agenda som går etter sine fiender.

Stortinget har nå gitt politiske myndigheter verktøy til å gjøre det samme i Norge. De snakker allerede som i USA, og bruker uttrykk som «antistatlige holdninger».

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.