Den såkalte Tidöavtalen er en skriftlig avtale mellom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, og Sverigedemokraterna som ble offentliggjort 14. oktober 2022. Avtalen la grunnlaget for at Ulf Kristersson kunne bli statsminister og danne regjering.
Ifølge et forslag i Tidöavtalen kan offentlig ansatte bli forpliktet til å melde fra til politiet og Migrationsverket dersom de i løpet av arbeidet får vite at personer oppholder seg i Sverige uten tillatelse.
Fagforbundet Dik organiserer faggrupper innen kultur, kommunikasjon og kreativ sektor. Nå har de undersøkt hvordan deres bibliotekansatte medlemmer ser på dette forslaget, som forbundet mener er i strid med bibliotekloven. 86 prosent av deres bibliotekansatte medlemmer synes at forslaget om meldeplikt er svært dårlig og 7 prosent at det er ganske dårlig. Kun 3 prosent av de som svarte synes at forslaget er bra.
«Det er et rungende nei», kommenterer Diks leder Anna Troberg til SVT. «Biblioteker skal være for alle, punktum. Men det er ikke for alle om noen kan anmeldes hvis de kommer inn på bibliotekene», sier Troberg.
I friteksten til undersøkelsen er det hundrevis av bibliotekansatte som skriver at det ville føles uetisk å måtte melde fra om ulovlige innvandrere, såkalte papirløse. Flere sier også at de vil trekke seg eller rett og slett nekte å sende inn en anmeldelse dersom forslaget blir en realitet.
«Du har blitt bibliotekar fordi du ønsker å hjelpe folk med å finne litteratur og informasjon på ulike måter. Man ønsker ikke under noen omstendigheter å drive med å identifisere personer som allerede er svært sårbare», sier Anna Troberg.
Det skal i nær framtid nedsettes en utredning om hvordan meldeplikten skal kunne fungere i praksis, ifølge migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard (M). Tidligere har flere andre yrkesgrupper og fagforeninger, som leger, lærere og advokater, vendt seg mot en slik meldeplikt.
Migrasjonsminister Stenergard sier at hensikten med varslingsplikten er at alle deler av det offentlige samfunnet skal hjelpe til med å finne personer som oppholder seg i Sverige uten tillatelse, og sikre at rettsvesenets vedtak etterleves. Hun avviser at dette vil skape et angiversamfunn. «Dette handler om offentlig ansatte i deres tjeneste. Det handler ikke om at privatpersoner gjør dette mot medmennesker», sier hun.
Det kan her nevnes at ulovlige innvandrere faktisk kan være farlige i noen tilfeller. Rakhmat Akilov skadet 15 mennesker og myrdet fem, blant annet 11 år gamle Ebba Åkerlund, under sitt terrorangrep i Stockholm 7. april 2017. Den muslimske terroristen hadde ikke fått innvilget oppholdstillatelse og befant seg altså i Sverige ulovlig da han begikk sin jihadistiske massakre.
Det kan også legges til at mange deler av det svenske samfunnet, deriblant bibliotekene, ser ut til å bli mer voldelige jo mer multikulturelle de blir. Det har allerede vært en rekke tilfeller av fysiske angrep på bibliotekarer. Noen biblioteker har også begynt med voldsalarm for sine ansatte.
Blir bibliotekarer og andre svensker tryggere av at ulovlige innvandrere fritt kan oppholde seg der, på skattebetalernes regning?
Sveriges «utsatte områder»: Bibliotekansatt ba ungdomsgjeng gå, ble mishandlet
Göteborg: Kriminelle klaner tar over bydel og truer folk til taushet
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.