Den første komplette digitale modellen av verdens mest berømte skipsvrak gir håp om svar på spørsmål som fortsatt står ubesvarte.

Over 1500 mennesker døde da Titanic sank etter en kollisjon med et isfjell på jomfruturen fra Southampton til New York 15. april 1912.

Vraket, som ligger på bunnen av Atlanterhavet, 3800 meter ned i dypet, ble funnet i 1985 og har siden blitt grundig studert med undervannsfarkoster.

På grunn av størrelsen på vraket og mørket i dypet har det tidligere bare vært mulig å se deler av skipet. Men nå har Atlantic Productions/Magellan, som jobber med en dokumentar om «Titanic», laget en unik 3D-modell av hele skipet, hvor hindringer og avstander er tatt bort, slik at skipsvraket kan ses i sin helhet, skriver Insider.

Over 700.000 bilder tatt av undervannsfarkoster ble brukt til å lage den digitale modellen.

– Dybden, nesten 4000 meter, var en utfordring, det samme var strømmene og det faktum at vi ikke fikk røre noe, fordi det kunne skade vraket, sier Magellans Gerhard Seiffert, som ledet planleggingen av prosjektet.

Modellen er så detaljert at du kan lese serienummeret på propellen.

Foto: Atlantic Productions/Magellan

Parks Stephenson, som har studert «Titanic» i mange år, sier at han ble helt satt ut da han så den digitale modellen.

– Dette gir deg muligheten til å se vraket på en måte du aldri kan fra undervannsfarkoster. Du kan se vraket i sin helhet, sier Stephenson, og fortsetter:

– Modellen viser vraket slik det faktisk ser ut nå.

Parks Stephenson kaller den digitale modellen et av de første store skrittene i å presse «Titanic»-fortellingen mot bevisbasert forskning i stedet for ren spekulasjon.

Han håper modellen kan bidra til å svare på spørsmål om «Titanic».

– Vi vet ikke helt nøyaktig forløpet for kollisjonen. Vi vet ikke engang om skipet krasjet inn i isfjellet på styrbord side, som det vises i alle filmene. «Titanic» kan for eksempel ha gått på grunn på isfjellet, avslutter Stephenson.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.