Torsdag skrev jusekspert og politisk kommentator Jonathan Turley på Twitter at den republikanske komiteen som undersøker Bidens forretningsforbindelser, kunne produsere åtte hoder i en duffelbag eid av Hunter Biden, og media vil fortsatt kreve en bagasjelapp som refererer til presidenten.
Hans Rustad beskrev saken på Document som en knusende avsløring av en kriminell familie som «tilfeldigvis» er USAs førstefamilie.
Ikke bare ignorerte de saken, skrev Turley, men flere av dem beskytter åpenlyst Joe Biden ved å distrahere amerikanerne og henlede oppmerksomheten bort fra kanskje den største skandalen i amerikansk presidenthistorie.
De bruker Trump og Republikanerne som en lynavleder, og de siste 24 timene i USA har handlet om E. Jean Carrolls overgrepssak mot tidligere president Trump, arrestasjonen av republikaneren George Santos og forhandlingene om gjeldstak.
…The Committee could produce eight heads in a duffle bag owned by Hunter and the media would still demand a luggage tag referencing the President. The question is what it takes to generate serious media interest in Biden influence peddling…https://t.co/imUZqOb4aV
— Jonathan Turley (@JonathanTurley) May 10, 2023
Vi som kjenner norske medier, vet at de vil gjøre akkurat som den liberale presse i USA, men for ordens skyld sjekker vi NRKs Dagsnytt 18, da mirakler kan skje.
Propagandaen er ufattelig, og det er noe som er veldig råttent i korridorene på Marienlyst.
Trump er blitt kjent skyldig i seksuelt overgrep og ærekrenkelser, annonserer programleder Sverre Tom Radøy i onsdagens sending. I studio har han USA-korrespondent Tove Bjørgaas, Sofie Høgestøl, som er førsteamanuensis i rettsvitenskap i IOU og Venstre-politiker, og Ketil Raknes, instituttleder ved Høyskolen i Kristiania.
En kort oppsummering av hva de klarer å lire av seg i løpet av 16 minutter, er at Trump er en serieovergriper, det er opplest og vedtatt i hele Norges land at den tidligere presidenten er en dust, det handler om en personkult, og Republikanerne er blitt et høyreekstremt og høyrepopulistisk parti som er en stor fare for demokratiet i USA.
Dagsnytt 18-panelet er som å observere en gjeng med rabiate Demokrater med alvorlig Trump Derangement Syndrome fra New York på en early bird restaurant i Boca Raton. Jeg kjenner til noen av dem personlig.
NRKs USA-korrespondent er opp til knærne i sumpen
USA-korrespondent Tove Bjørgaas rapporterer fra sumpen i Washington D.C. Hun står selv opp til knærne i myra.
Hvilke reaksjoner har kommet på selve dommen? spør Radøy.
Bjørgaas forteller oss på inn- og utpust at reaksjoner kommer fra mange ulike steder. I #metoo-bevegelsen ble dette sett på som et veldig viktig øyeblikk.
Mener hun den venstrevridde aktivisten Alyssa Milano? Kvinnen som er kjent for å være en av dem som startet bevegelsen og var veldig opptatt av at alle kvinner skal bli hørt, bare ikke Tara Reade.
This one. 🙄 https://t.co/kgRK0zaQe0
— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) May 5, 2023
– It shattered my life, sa Tara. Det forstår vi. Som Demokrat ofret hun alt for å si sannheten om Biden. Fra å ha vært en elsket skuespillerinne er Milano nå en av de mest avskyelige personene i Hollywood.
Bjørgaas forteller Radøy at det er 27 kvinner som har anklaget ham for ulike former for seksuelle overgrep, og nå er han dømt for første gang. Hun smører tjukt på: Det er 19 kvinner, ifølge venstrevridde USA Today.
Nitten kvinner som kom ut av treverket den berømte dagen Trump gikk ned rulletrappen.
Minst ti kvinner kom ut av treverket for å anklage Joe Biden også. Vi teller ikke med Tara Reade. Hennes anklage var grab her by the pussy og enda alvorligere da han var i Senatet den gangen.
Anklagene inkluderer ikke unge jenter presidenten har tafset på eller hans unge datter Ashley, som han dusjet med. Hele Florida vil fryse til is før norske medier vil skrive slike sannheter om Biden.
Bjørgaas forteller at det fortsatt ikke er så mange Republikanere som kritiserer Trump. Med NRKs budsjett har hun hatt anledning til å snakke med alle Republikanske politikere og rundt 80 millioner amerikanere.
USA-korrespondentens forakt for deplorables skinner igjennom hele Dagsnytt 18.
Tove Bjørgaas: Trump er en serieovergriper
Bjørgaas nevner en meningsmåling fra 2017 som fant at 60 % mente Trump burde avsettes og stilles for riksrett hvis han ble dømt. Amerikanerne er veldig opptatt av den personen de velger, og hun erklærer at Trump er en serieovergriper. Men likevel er all PR god PR for Trump. Det har vi sett gang etter gang, forteller hun:
– Med disse 26 kvinnene tegner det seg et bilde av Trump som sannsynligvis er en serieovergriper, som tar seg til rette og også innrømmer at han har gjort slike ting, selv om han har benektet å ha møtt dem.
Videre forteller hun om hvordan Trump suger til seg oppmerksomheten uten å ha nok selvinnsikt til å forstå at hun og NRK har et valg: Hva slags nyheter de skal formidle og fortelle norske seere om hva som virkelig foregår i amerikansk politikk. Hun nevner ikke Biden med et ord:
– I dag er det mange store nyheter her, Santos er arrestert, kaos ved grensen til Mexico. Men det er denne saken som får oppmerksomheten. Trump suger til seg all oppmerksomheten. Og det har alltid vært bra for ham.
Vil det si at norske medier er medskyldige i hans popularitet?
Ingen stiller spørsmål ved New Yorks nye lovendring
Det diskuteres om hva som ville skjedd hvis alle de 27 kvinnene som hevder at Trump har angrepet dem seksuelt stilte i ulike rettssaker med det for øye at det er 50 millioner erstatning.
Høgestøl sier at New York gjorde en lovendring i fjor som ga offer for seksuelle overgrep et år til å komme med sivile søksmål selv om straffesaken er foreldet. E. Jean Carroll har benyttet seg av denne lovendringen, da hun har prøvd å saksøke ham før. Hvis andre stater følger New York ville det blitt et kapittel i #metoo, sier hun.
Fant ingen av dem det merkelig at New York gjorde en lovendring i fjor som Carroll nå tar i bruk? Ville det ikke også bli veldig problematisk hvis andre stater vedtok loven og åpnet for at golddiggers og hevngjerrige kvinnfolk ville benytte sjansen til å saksøke hvem som helst?
Ingen av dem stiller spørsmål ved dette merkelige sammentreffet. Den eneste gangen Radøy avbryter Høgestøl, er når hun sier at Norge heller ikke har regler som forbyr straffedømte i Stortinget.
Hadde en kandidat fått en slik dom i Norge, hadde det vært uaktuelt å stille til valg, sier Radøy.
Selvfølgelig. Det er bare i det korrupte bakvendtlandet Junaiten at slikt går an, ikke blant de skinnhellige politikerne i Norge.
Høgestøl sier noe om reiseregninger og at hun er aktiv i Venstre. Kan det være sant? sa ingen.
Du finner ingen på Stortinget som vil ha noe å gjøre med dem
Ketil Raknes får ordet og forteller at Republikanerne har blitt et veldig spesielt parti, som befinner seg på utsiden av demokratiet. Ting som vi antar har effekt politisk, som voldelige angrep på egen nasjonalforsamling, valgfornektelse, det å trakassere kvinner seksuelt. Partiet er kansellert på den seriøse republikanske siden.
Han har også hatt anledning til å snakke med 80 millioner amerikanere.
Så hvilket parti har det republikanske partiet blitt? spør Radøy, og vi får svar som runger:
— Det vi har oversett, er at de på kort tid har gått fra å være et mainstream demokratisk parti. Det er ikke lenge siden Jan Pettersen var på landsmøtet til Republikanerne i 2009. I dag finnes det ikke en politiker i Norge som kunne tenke seg å ha noe å gjøre med Det republikanske partiet.
– Du finner ingen på Stortinget som vil ha noe med dem å gjøre. Det er ingen som vil assosiere seg med det partiet. Det er fordi partiet har utviklet seg til å bli en blanding av høyrepopulistisk og høyreekstremt. Det jeg mener, er at partiet har dype antidemokratiske strømninger.
Raknes utdyper hvorfor:
– De anerkjenner ikke lovlig valgresultat, de oppfordrer tidvis til politisk vold, og det vi vil kalle unormal atferd på en måte som ikke straffes.
Raknes’ kommentar i Morgenbladet diskuteres. Der skriver han at Det republikanske partiet utgjør en stor og umiddelbar fare for det amerikanske demokratiet. USA-skribenten begrunner det med et voldelig angrep og forsøk på statskupp 6. januar. I ettertid har oppgjøret med statskuppet resultert i at den samme personen har styrket seg og nå stiller til valg igjen.
Raknes mener at hvis den republikanske kandidaten vinner, så er det stor fare for at demokratiet i USA blir utsatt for nye prøvelser, det er også stor fare for at vi vil se innskrenkninger i demokratiet i USA.
Bjørgaas, som nå står opp til livet i sumpen, tror det handler mye om personkulten som fortsatt er rundt Trump. Det er den populismen og smaken noen av disse folka har fått på andre krefter; helt andre krefter som skal styre landet enn det de har gjort i mange tider. Det er fortsatt en viktig faktor i dag at denne kulten er sentral rundt Trump.
Disse folka?
Raknes får det siste ordet, men først kommer Radøy med kveldens eneste sannhet:
– Det er jo da opplest og vedtatt så å si at Trump er en dust her i Norge, og ifølge intellektuelle i veldig mange land, men han er det altså ikke i USA, og der er han valgbar.
Raknes nevner eksempler på demokrati hvor det har kommet inn ledere fra siden som gradvis har gjort landet autoritært, som i Tyrkia og Ungarn. Han sier at vi ikke skal undervurdere at autoritære ledere har tiltrekningskraft og at de kan øve sterk tiltrekning på visse velgergrupper.
Til slutt har Radøy noen formildende ord om Trump og nevner at den tidligere presidenten har sagt at han er utsatt for tidenes heksejakt, og dét er vel et argument som det går an å forstå når han trekkes inn i rettssaker gang på gang på gang.
Det er nok det motsatte som er tilfelle, avslutter Raknes, og vi vet ikke om vi skal le eller gråte:
– Rettssystemet i USA er faktisk en av de siste skansene som kan stoppe Trump. For der er det fortsatt sannhet og bevis som gjelder.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.