Kinas utenriksminister Qin Gang og statsminister Jonas Gahr Støre i Oslo. Foto: Terje Pedersen / POOL / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre diskuterte klima og handel, menneskerettigheter og krigen i Ukraina da han tok imot Kinas utenriksminister fredag.

Den kinesiske utenriksministeren Qin Gang er på et nokså sjeldent besøk i Norge. Han måtte statsminister Jonas Gahr Støre til samtaler i statsministerboligen i Parkveien fredag formiddag.

Den kinesiske ministeren er på besøk i Norge etter invitasjon fra utenriksminister Anniken Huitfeldt. De to kollegene skulle møtes for politisk samtale etter møtet med statsministeren.

NTB melder om saken, og siterer Støre:

– Jeg har hatt gleden av å ønske Kinas utenriksminister velkommen til Norge. Vi har hatt en god og innholdsrik samtale om forholdet mellom Norge og Kina, som nå utspiller seg i samarbeid på en lang rekke områder, sa Støre etter møtet med Qin.

Støre sa de to hadde snakket både om saker Norge og Kina var enige og uenige om. Det er særlig den siste kategorien saker som en god stund har preget Norges forhold til gigantiske Kina.

Kina var inntil nylig verdens mest folkerike land (India har nå gått forbi), mens Norge befinner seg blant landene i motsatt ende av skalaen.

For Støre handler det også her om dialog:

– Og vi er enige om at der vi har ulike syn så skal vi håndtere dem direkte og i dialog, sa Støre.

Qin Gang sa at foruten spørsmål om klima og økonomi, hadde de to også snakket dypt om krigen i Ukraina.

– Kina vil sende en spesialutsending til Ukraina i nær framtid og vi vil sende ham til Norge eller gi våre norske venner i Beijing en oppdatering på dette. Vi ser fram til å jobbe sammen med den norske regjeringen om en fredelig politisk løsning, sa Qin.

Det er uklart hva Kina mener kan ligge i et slikt samarbeid med nettopp Norge, utover sedvanlig diplomatisk høflighetsspråk.

Av andre politikere på Stortinget er Støre og hans regjering nettopp blitt oppfordret til å ta av silkehanskene overfor Kina, og være tydelig i kritikken av menneskerettighetssituasjonen i landet. Det er uvisst om dette vil bli noe særlig sentralt tema under besøket.

Les også:   

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.