Owe Ingemann Waltherzøe, leder i Industri- og næringspartiet (INP). Foto: Javad Parsa / NTB
Industri- og Næringspartiet (INP) vil trolig få inn en del representanter ved valget i høst, mener statsviter. Partiet viser markant fremgang i målinger.
Industri- og Næringspartiet (INP) får oppsiktsvekkende sterke 3 prosent på målingen Opinion har gjennomført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB nå i mai. Dette er uvanlig høye tall for partiet tilhørende den såkalte andre-kategorien.
Det relativt nye partiet puster dermed (et riktignok nærmest døende) MDG i nakken. Nå kan et mandat på Stortinget være innen rekkevidde, om man ser frem mot 2025.
– Målingene har vist mye misnøye. Det er et potensial for at et protestparti som representerer noe annet får bryte igjennom, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til FriFagbevegelse.
Vindkraftmotstand
Industri- og Næringspartiet ble etablert av oljearbeider og tidligere konserntillitsvalgt i Equinor, Owe Ingemann Waltherzøe, i 2020.
Partiet har profilert seg sterkt i energispørsmål, og er sterkt uenig i de rådende dogmer i norsk politikk.
Waltherzøe sier nei vindkraft, både på land og til havs, og mener dette blir en av de viktigste sakene frem mot kommunevalget i september.
– Folk ser hvor store naturødeleggelser som skjer, og ser de lokale konsekvensene av dette.
Høyre og FrP tilbake
Samtidig går Høyre og Fremskrittspartiet (FrP) mest tilbake i målingen. Likevel er Høyre nesten like store som regjeringspartiene og SV til sammen.
Generelt er dette en stabil måling for de fleste partier, mener valgforsker Bergh.
– Det er stabilt dårlig for Ap og stabilt godt for Høyre, sier han.
Arbeiderpartiet og statsminister Støres store landsmøteløft ser ut til å utebli, selv om man kan noter seg for en liten fremgang i denne målingen. 17,9 prosent er uansett svært svakt for Ap.
Selv om høyresiden er litt svekket, gir mandatfordelingen et komfortabelt borgerlig flertall med 93 av 169 mandater.
Men Høyre og FrP er avhengige av enten KrF eller Venstre for flertall. Begge mellompartiene er så vidt over sperregrensen på målingen.
MDG ligger stabilt under sperregrensen med sine 3,7 prosent, og ser ut til å ha parkert der nærmest for godt.
Det noteres at INP er desidert størst i andre-kategorien, nesten dobbelt så stort som alle de øvrige til sammen.
Slik ser tallene ut:
Høyre 30,3 (-1,9), Ap 17,9 (+1), Frp 13,4 (-1,3), SV 8,1 (+1,3), Rødt 7 (+0,4), Sp 6,5 (+0,7), Venstre 4,2 (-0,4), KrF 4,1 (+0,2), MDG 3,7 (-0,1), INP 3,0 og andre partier 1,7 prosent.
Meningsmålingen er gjennomført av Opinion og er basert på 1.000 telefonintervjuer i perioden 2.–8. mai, der 69 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Les også:
Velkommen til møte!
NY BOK! Bestill fra Document forlag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Bestill også:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: