Å bytte ut omtrent halvparten av animalske proteinkilder med vegetariske gir mindre risiko for hjerte og karsykdommer og diabetes type 2.
Det viser en større oversiktsstudie gjennomført ved Universitetet i Bergen, skriver Forskning.no.
Jutta Dierkes ved Klinisk institutt 1 og hennes nordiske kolleger har gjennomført en såkalt systematisk oversiktsstudie om helseeffekten av å bytte ut animalske proteinkilder med vegetariske.
– Fokus var på studier med friske mennesker. Studier med personer som allerede har sykdommer, ble ekskludert, sier professor i klinisk ernæring, Jutta Dierkes.
Forskerne analyserte kosthold i forhold til forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer og forekomst av diabetes type 2.
– Analysene av de kliniske studiene viser at det er en positiv effekt på kolesterolet å bytte ut animalsk protein med planteprotein. Effekten er størst på det farlige LDL-kolesterolet, sier Dierkes.
Gjennomgangen av kohortstudiene viste at å bytte ut tre til fem prosent av energiinntaket inntatt som dyreprotein til planteprotein vil gi en nedgang i risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer på mellom 10-20 prosent.
– Beregnet ut ifra at vårt daglige energiinntak er på rundt 2.000 kalorier, så tilsvarer dette cirka 80 gram kyllingbryst eller en halv liter melk, sier Dierkes som et eksempel.
For de fleste vil det innebære omtrent en halvering av det daglige inntaket av animalske proteiner. Ifølge Dierkes er det lurt ikke bare for helse, men også for miljøet.
– Kjøttinntaket vårt har minket, men de aller fleste av oss spiser mer kjøtt enn anbefalt. Her er det ikke snakk om å kutte kjøtt helt, men om å redusere. Å halvere kjøttinntaket vårt er lurt både i et helseperspektiv og et bærekraftperspektiv, sier professoren.
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.