Ifølge den saudi-arabisk fjernsynskanalen Al-Arabiya vil utenriksministrene i Den arabiske liga søndag enes om at Syria skal få delta på møter i ligaen, etter å ha vært utvist siden 2011. For syrere i eksil er dette dårlige nyheter.
Før søndagens møte i Kairo skriver Al-Arabiya på sin arabisk-språklige side at det vil bli stilt betingelser for at Syria skal få gjeninnta sin plass i den arabiske liga. Nøyaktig hva disse betingelsene vil være, skrives det ikke noe om. Men, ifølge fjernsynskanalen, vil det ikke bli holdt noen avstemning søndag.
Syria er et av tre hovedtema på ligaens utenriksministermøte i Kairo søndag. De to andre temaene er situasjonen i Sudan og Palestina. Møtet er en forberedelse til toppmøtet som skal holdes i Saudi-Arabia 19. mai, og da er det ventet at Syria offisielt blir en del av ligaen igjen.
– Søksmål gir håp
For de millioner av syrere som har rømt landet siden opprøret – etter «den arabiske våren» – og den senere borgerkrigen startet i 2011, er dagens nyheter ingen god nyhet. Syrias gjeninntreden i Den arabiske liga betyr at alle deres håp om et regimeskifte vil fordampe som vann i Syrias ørken. Det er også kommet signaler om at en rekke andre land, som Tyrkia, Jordan og Libanon ønsker å sende syriske flyktninger tilbake til Syria.
Noen flyktninger (internt fordrevne), som Mayassa Sheikh Ahmed, har fattet håp til et søksmål mot det syriske regimet, som nylig ble reist i USA. I en artikkel på den andre store arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera skriver hun følgende:
12. april avslørte det amerikanske baserte senteret for rettferdighet og ansvarlighet at det har anlagt en sivil sak mot det syriske regimet for den utbredte torturen av syriske borgere det har utført de siste 12 årene. Søksmålet ble anlagt på vegne av Obada Mzaik, en syrisk amerikaner som overlevde tortur mens han var i varetekt og var i stand til å komme seg ut av landet.
Nyheten om denne rettssaken nådde meg i mitt hjem i en av leirene for fordrevne mennesker i Nordvest-Syria. Midt i ødeleggelsen av krig, i kjølvannet av det dødelige jordskjelvet som rammet oss i februar, og det personlige tapet jeg har lidd, var dette mye tiltrengte gode nyheter. (Al-Jazeera)
Geopolitiske endringer
Under president Biden har USAs innflytelse i regionen minsket. Dette ble blant annet manifestert ved at Kina i mars lyktes i å fremforhandle et tøvær mellom de to regionale supermaktene sunni-islamske Saudi-Arabia og shia-islamske Iran. I ukene etter denne avtalen har flere arabiske delegasjoner besøkt Damaskus for å bane vei for at den arabiske liga igjen kan fremstå som samlet. Dette til tross for at regimet i Syria har lent seg tungt på militær støtte fra presteskapet i Iran.
Verdt å merke seg er at Bashar al-Assad selv ikke er sunni-muslim, men at han tilhører Alawittene, en avlegger av shia-islam som står sterkt i Syria.
Arab foreign ministers to discuss Syria’s return to Arab League, Sudan conflict (Al-Arabiya)
A US civil case gives us, Syrians, a glimmer of hope (Al-Jazeera)
Les også:
Iran og Saudi-Arabia reetablerer diplomatiske forbindelser ved Kinas hjelp
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.