Til tross for en jevn nedgang i barneekteskap det siste tiåret, truer flere kriser, inkludert konflikter, klimasjokk og det pågående etterslepet fra COVID-19, med å reversere hardt opptjente gevinster, ifølge en ny analyse utgitt av UNICEF.
– Verden er oppslukt av kriser som knuser håp og drømmer til sårbare barn, spesielt jenter som burde være studenter, ikke bruder, sa UNICEFs administrerende direktør Catherine Russell.
– Helsemessige og økonomiske kriser, eskalerende væpnede konflikter og «ødeleggende effekter av klimaendringene» tvinger familier til å søke en falsk følelse av tilflukt i barneekteskap. Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre deres rett til utdanning og et selvstendig liv, la hun til.
På verdensbasis blir anslagsvis 640 millioner jenter og kvinner giftet bort som barn, eller 12 millioner jenter per år, ifølge det siste globale anslaget i analysen.
Andelen unge kvinner som giftet seg i barndommen, har gått ned fra 21 prosent til 19 prosent siden det siste estimatene ble offentliggjort for fem år siden. Men til tross for denne framgangen må den globale reduksjonen være 20 ganger raskere for å nå målet om å få slutt på barneekteskap innen 2030.
Afrika sør for Sahara – som i dag har den nest største andelen barnebruder i verden (20 prosent) – er over 200 år unna å få slutt på praksisen med dagens tempo. Rask befolkningsvekst, sammen med pågående kriser, ser ut til å øke antallet barnebruder, i motsetning til den forventede nedgangen i resten av verden.
Latin-Amerika og Karibia sakker også akterut og ligger an til å ha det nest høyeste regionale nivået av barneekteskap innen 2030. Etter perioder med jevn fremgang har også Midtøsten og Nord-Afrika samt Øst-Europa og Sentral-Asia stagnert.
I mellomtiden ligger Sør-Asia an til å avskaffe barneekteskap i løpet av 55 år, heter det i rapporten. Regionen er imidlertid fortsatt hjemsted for nesten halvparten (45 prosent) av verdens barnebruder. Selv om India har gjort betydelige fremskritt de siste tiårene, står landet fortsatt for en tredel av det globale tallet.
Jenter som gifter seg i barndommen, står overfor umiddelbare og livslange konsekvenser. Det er mindre sannsynlig at de fortsetter på skolen, og de står overfor en økt risiko for tidlig graviditet, noe som igjen øker risikoen for helsekomplikasjoner og dødelighet for barn og mødre. Praksisen kan også isolere jenter fra familie og venner og utelukke dem fra å delta i lokalsamfunnet, noe som går hardt ut over deres psykiske helse og velvære.
Hver gang antall væpnede konflikter tidobles, øker antallet barneekteskap med 7 prosent.
Rapporten hevder også smått utrolig at «ekstreme værhendelser drevet av klimaendringer» øker jenters risiko for barneekteskap med rundt 1 prosent.
– Vi har bevist at det er mulig å få slutt på barneekteskap. Det krever urokkelig støtte til sårbare jenter og familier. Vi må fokusere på å holde jenter på skolen og sørge for at de har økonomiske muligheter, sier Russell.
Ikke alle er like positive.
– Vi har helt klart gjort fremgang i utryddingen av barneekteskap, særlig i løpet av de ti siste årene. Dessverre er ikke dette nok, sier Claudia Cappa, hovedforfatter av rapporten, og legger til:
– Med denne farten vil det ta 300 år før vi er kvitt barneekteskap.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.