Statsminister Jonas Gahr Støre i Brumunddal 1. mai. Foto: Geir Olsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre er i gang med 1. mai og starter dagen med å love kraftig vekst i trygdeoppgjøret.
Statsminister Jonas Gahr Støre tilbringer 1. mai med å farte omkring i mjøsdistriktet, som Document tidligere har omtalt. Se sak under.
I sin tale i Brumunddal viste han at partiet nå i valgåret akter å kjempe hardt for å vinne tilbake velgere, ikke minst blant de eldre. Han tråkket til med et temmelig solid valgløfte overfor alderspensjonistene, melder NTB:
– Og vi regulerer pensjonene til våre eldste som gjør at vi senere i mai – og merk dere dette – vil se den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør – i hvert fall i alle de årene jeg har vært i politikken, sa Støre.
Pensjonistforbundet har krevd minst 7 prosent vekst i trygdeoppgjøret. Spørsmålet er om Støres løfte er i tråd med dette, eller om det ligger mer på nivå med det øvrige lønnsoppgjøret på ca. 5 prosent.
Det er allerede omdiskutert om lønnsoppgjøret på drøye 5 prosent overhodet innebærer noen reallønnsøkning. Så for at de systematisk underregulerte alderspensjonene skal gi de trygdede reallønnsøkning i år, bør det altså være snakk om godt over 5 prosent.
Men at staten plutselig gir de eldre mer enn det som ble gitt i lønnsoppgjøret, er det ikke mange som tror før de ser det.
– Mjøsbygdene viktige
Han startet i Brumunddal og skal senere ta turen til Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Tangen i Stange kommune.
– Når jeg ville hit, er det et uttrykk for hvor viktig denne delen av landet er for bevegelsen vår – og hvor viktig bevegelsen vår har vært for denne delen av landet, sier statsministeren.
Som i fjor fikk Ukraina-krigen en stor plass i statsministerens tale på arbeidernes kampdag.
Men ringvirkningene for nordmenn var også i sentrum: energikrise, prisstigning og høye renter, og mange som sliter med økonomien.
– Spørsmålet vi må stille, er hvordan vi best kan møte denne tiden. Er det ved å utfordre norsk NATO-medlemskap og støtten til Ukrainas selvforsvar? Er det ved å kutte i velferden og finansiere skattekutt til dem som har mest fra før? Er det gjennom mer innleie, midlertidige jobber og deltid i arbeidslivet? Vårt svar er nei.
Så var det statsministerens tur til å skryte av hva han mener regjeringen har fått til, blant annet innenfor arbeidslivspolitikken.
Det kommende valget
Statsministeren rundet av med en påminnelse til tilhørerne om det kommende kommunevalget.
– Skal vi invitere kommersielle selskaper inn i eldreomsorgen? Skal vi åpne for å ta ned lønns- og arbeidsvilkår for dem som jobber for våre eldre, i bytte med skattekutt? 80 prosent av det det koster å drive en god eldreomsorg, er lønn og pensjon, så enkelt er det, sa Støre.
Han viste til politikken partiet har ført i Oslo, der mye av eldreomsorgen er rekommunalisert. Han glemte å legge til hvor mye kritikk nettopp det Ap-ledede byrådet har fått for eldreomsorgen i Oslo.
Les også:
Støre vil tilbringe 1. mai med å reise rundt i Mjøs-distriktet
Bestill fra Document forlag:
Kjøp gode bøker hos oss, se utvalget!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: