– Vi har mindre enn 100 måneder på oss for å klare en trygg landing for menneskeheten på jorda, sier den svenske klimaforskeren Johan Rockström. Da trengs en bedre finansieringsplan, mener han. Selvsagt skal Norge gå i første linje, og fungere som klimagalskapens økonomiske kanonføde.
Spådommer om jordens undergang på grunn av klimaendringer har vi fått jevnlig siden 70-tallet, og alle har tatt feil enn så lenge. Men klimaforskeren Johan Rockström vil ikke gi opp riktig ennå.
Han var invitert av Vidar Helgesen mandag da det såkalte ekspertutvalget han har ledet kom med en rekke anbefalinger, skriver Vårt Land.
De humanitære organisasjonene Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Caritas og Flyktninghjelpen står bak den nye rapporten som kom mandag formiddag, som ledet dette ekspertutvalget.
– Klimakrisen skriker etter lederskap. Mye av jobben kan gjøres av private investeringer og innovasjon. Men for å utløse disse i stor nok skala, trengs også politisk innovasjon, sa utvalgsleder og tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen.
– Ingen kan være i tvil om behovet for økt global klimafinansiering. Ingen kan heller være i tvil om at Norge er ett av de landene, eller kanskje det landet i verden som er best rustet til å ta initiativ for å få andre med seg.
«Situasjonen formelig skriker etter lederskap, og dagens geopolitikk skriker etter slikt lederskap fra et land med stor troverdighet og store ressurser. Ingen er bedre stilt enn overskuddsnasjonen Norge til å ta initiativ som akselererer og effektiviserer global klimaomstilling og utvikling», står det i rapporten. (NTB)
Ingen kan heller være i tvil om hvem som får regningen for denne klimafinansieringen: Det er oss vanlige skattebetalere, mens klimaeliten soper inn på subsidier.
Helgesens klovneutvalg mener Norge må redde verden. Dette ved å finansiere klimatiltak i fattige land. En skjult form for bistand, for å pusse litt på vår egen dårlige samvittighet, med andre ord. Men Helgesen lider nok ikke av dårlig samvittighet for seg selv, det er vel heller den norske befolkningen han skammer seg over, og derfor er det vi som må lide for våre synder.
Norge viser vei: Ekspertutvalg vil ha mer norsk lederskap for klimaet
For å bygge under sine egne klimavåte drømmer, hadde Helgesen invitert «en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker». Klimaforskeren Johan Rockström benevnes slik av Vårt Land, siden Time Magazine har sagt det. Samme magasin utnevnte tross alt Greta Thunberg til Person of the Year i 2019, så de er til å stole på. De med historisk kunnskap kan sikkert finne et par andre Person of the Year som ikke akkurat gjør at en slik utnevnelse er noe å henge på veggen (Hitler, Stalin m.fl.)
Temaet for Rockströms rapport som han presenterte for klimaelitens ekspertutvalg fulgte det samme sporet: Hvis ikke Norge, hvem?
Også Rockström snakker om naturkatastrofer som noe Vesten har skapt som følge av våre klimautslipp. Som vanlig ignoreres lokale forhold som korrupsjon, elendig politisk ledelse, dårlig planlegging, religiøse dogmer og svak økonomisk utvikling.
Helgesen mener at Norge som oljenasjon må betale sin avlat, og ser håp i at De forente emiratene er presidentskap for klimatoppmøtet senere i år.
– De bør ønske verden velkommen ved å legge noe på bordet. Hvis Norge går foran og inviterer andre land med seg, har vi tro på at dette virkelig kan lande, sier Helgesen.
Den grenseløse naiviteten, kombinert med en ufattelig hybris, er trist å bevitne, men ikke overraskende.
Vårt Land ramser opp noen av tiltakene det såkalte ekspertutvalget kom med til Norge.
- Ta initiativ til et globalt initiativ for grønne garantier.
- Være pådriver for å styrke utviklingsbankenes klima- og utviklingsinnsats og tilføre ekstra midler.
- Opprette NBIM Fornybar: Utrede hvordan Oljefondet kan investere mer i virksomheter med klar positiv klimaeffekt i et eget mandat. Norges Bank Investment Management (NBIM) forvalter Oljefondet.
- Mer kapital til Klimainvesteringsfondet.
- Ta initiativ til felleseuropeiske løsninger for finansiering av globale klimatiltak.
- Si seg villig til å øke bidrag til fondene under FNs klimakonvensjon, på visse betingelser.
Man blir matt av mindre. Oljefondet taper enorme summer på en elendig kronekurs. Så vil man altså bruke store deler av fondets verdier til å investere i grønn industri? Hvorfor ikke fokusere på lønnsomme investeringer?
Globalt initiativ, grønne garantier, ekstra midler, mer kapital, felleseuropeiske løsninger, mer bidrag til FN etc: Dette er ikke en ordbruk som lukter suksess.
Framvoksende økonomier og utviklingsland (utenom Kina) trenger rundt 2.400 milliarder dollar per år fram til 2030, til utslippsreduksjoner, klimatilpasning, tap og skade.
Rike land skal betale rundt regnet 1000 milliarder dollar årlig. Dette er mulig, sier Rockström, med henvisning til fjorårets investeringer i våpen som var over 2200 milliarder dollar.
– Det viser at dette er en størrelsesorden som er mulig. Da er det et spørsmål om lederskap. Jeg deler Vidars vurdering av at det internasjonale miljøet er klare for et norsk lederskap i dette, sier Johan Rockström.
Han har muligens ikke fått med seg at det pågår en krig i Ukraina?
Samtidig sammenligner han vestlige klimainvesteringer med hele verdens bruk på våpenindustrien. Dermed ignorerer han glatt både den massive militære veksten Kina står for, og overser samtidig de massive utslippene som Kina stadig øker ved å bygge nye kullkraftverk omtrent ukentlig.
Alle hellige akter skal ledes av Norge selvsagt. Vi har jo allerede tradisjon for å gi bistandsmidler til Kina.
Da rapporten ble lansert mandag, viste Helgesen fram et bilde av et landskap med tørr, sprukken jord.
– Dette kunne vært tørken i Etiopia i 1985. Men dette er Spania sommeren 2022. Bare tapene i landbrukssektoren i Spania er anslått til ti milliarder euro dette ene året, sier Helgesen.
Frykten for varme er klassisk for klimalobbyen, som ikke bryr seg like mye om de som dør av kulde, selv om dette rammer rundt ti ganger så mange mennesker årlig. Dessverre forplanter dette seg også over i en slags avsky for menneskelig varme, samhold og ekte fellesskap.
The winter is coming.