En norsk studie av «long covid» er på kort tid blitt en av verdens mest leste vitenskapelige artikler. Årsaken ligger i konklusjonene som viser at forekomsten av «long covid» var nesten like høy hos kontrollgruppen av ikke-smittede, som hos de som hadde vært smittet. Forskerne mener dette viser at diagnosen ikke er brukbar, men norske myndigheter forholder seg tause.
Studien med navnet «Prevalence and Characteristics Associated With Post–COVID-19 Condition Among Nonhospitalized Adolescents and Young Adults» ble publisert på Jama Network Open, et nettside for helserelatert stoff, 30. mars i år.
To uker senere, sist torsdag, kom den første norske omtalen i en god artikkel i Aftenposten. NTB laget en kortversjon av saken:
En norsk studie blant ungdom avdekket at både koronasmittede og ikke-smittede kunne få long–covid. Diagnosen er ikke hensiktsmessig, konkluderer forskerne.
En gruppe på rundt 500 unge mellom 12 og 25 år danner grunnlaget for studien, skriver Aftenposten.
Etter grundige undersøkelser avdekket forskerne long covid hos halvparten dem som hadde vært smittet. Overraskende nok fant de samme resultat blant ungdommene som ikke hadde vært koronasmittet.
– Studien vår viser faktisk at med dagens definisjon på long covid kan man få symptomer uten å ha hatt infeksjon med koronaviruset, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller, som har ledet studien.
Han sier studien viser at dagens definisjon på long covid ikke er hensiktsmessig.
Forskernes hovedkonklusjon er at smitte av covid-19 spiller en rolle for noen plager, som smak, lukt og til dels slitenhet. Men for de fleste plagene er det andre ting som betyr mer.
Forskeren presiserer at det er viktig å akseptere at en plage er en plage, uavhengig av hvorfor den oppstår.
– Vi kan ikke be pasientene ta seg sammen eller tenke annerledes. Men skal vi gjøre noe med disse plagene, må vi vite mer om årsaken. Nå er vi et skritt nærmere, sier Bruun.
Denne saken forsvant raskt inn i nyhetstrømmens store sorte hull, men søndag plukket nettavisen for høyere utdanning og forskning som eies av Oslomet, Khrono opp saken. Khronos vinkling, ligger nær sportsjournalistikkens:
Norsk forskningsartikkel tar av. Er en av verdens mest omtalte
Men Khronos ingress gir også en indikasjon på hvorfor vi ikke har sett en Nakstad, en Stoltenberg eller en Guldvog kommentere studien:
– Det er jo veldig gledelig at forskningen man skriver blir lest, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller, som ledet covid-studien. Men den har også blitt plukket opp av vaksinemotstandere. (Khrono)
At studien har blitt brukt/kan brukes av vaksinemotstandere er trolig også grunnen til at norske helsetopper ennå ikke har brukt sin foretrukne mediekanal NRK til å si noe som helst om den oppsiktsvekkende studien. Den river nemlig beina under store deler av deres foretrukne narrativ. Vi sakser fra Aftenposten:
– Studien vår viser faktisk at med dagens definisjon på long covid kan man få symptomer uten å ha hatt infeksjon med koronaviruset, sier professor og forskningsleder Vegard Bruun Bratholm Wyller, som har ledet studien.
Han ønsker ikke å bagatellisere deltagernes plager. Men han sier studien viser at dagens definisjon på long covid ikke er hensiktsmessig.
– Det er mange andre årsaker til å ha disse plagene enn long covid-infeksjon med koronaviruset – det er et sammensatt bilde.
Den norske studien har allerede vakt stor internasjonal oppmerksomhet. Den er lastet ned over 50.000 ganger på tre uker.
Wyller tror den store interessen skyldes at long covid er et betydelig helseproblem i hele verden. Alle lurer på hva det kommer av.
– Hvis vi nærmer oss en forklaring på årsakene til long covid, vil det få stor betydning for behandlingen. Hvordan helsevesenet skal håndtere dette, sier han.
Forskeren presiserer at det er grunnleggende viktig å akseptere at en plage er en plage, uavhengig av hvorfor den oppstår.
– Vi kan ikke be pasientene ta seg sammen eller tenke annerledes. Men skal vi gjøre noe med disse plagene, må vi vite mer om årsaken. Nå er vi et skritt nærmere, sier Bruun Wyller.
Norsk forskningsartikkel tar av. Er en av verdens mest omtalte (Khrono)
Norsk studie gir overraskende svar om long covid (Aftenposten – betalingsmur)
Helsenorges sider om «long covid»
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!