Søndag 23. april kl. 15 britisk tid vil millioner av mobiltelefoner med tilknytning til 4G og 5G vibrere og gi fra seg en høy pipelyd samtidig. Dette er en test av myndighetene for å kunne varsle alle om nødsituasjoner. Pipingen vil vare i 10 sekunder – selv om du har slått av lyden. I tillegg vil meldingen bli lest høyt.
Denne øvelsen er blitt møtt med kritikk fra mange hold. Folk flest vil ikke at myndighetene skal ha direkte adgang til deres mobiltelefoner, dette er en invasjon av privatlivet, sier britene som legger til at de vil ha mobilen sin avslått.
Det er også mulige utilsiktede konsekvenser familievoldofre som har hemmelige mobiltelefoner og som kan bli oppdaget av voldsutøvere når pipingen begynner. Og hva med bilførere som plutselig blir overrasket over en skingrende piping inne i sin egen bil mens de er på veien? Women’s aid har allerede advart om at det ikke er nok å slå av lyden på mobilen – varselet vil allikevel ringe.
For å unngå nødvarselet på mobilen kl.15 må man enten slå av telefonen, sette den i flymodus eller endre på innstillingene som her:
Fra innstillingene ser det ut til å være to alarmnivåer: Ekstrem alarm og alvorlig alarm. The Nationalnews har en lenke til en artikkel som beskriver hva «umiddelbar trussel» er: Klima og matforsyning i butikken…
Under lockdown i 2021 forsøkte myndighetene å nå ut til alle med mobiltelefon. Med fire store mobiltelefonselskaper så tok det 48 timer før alle fikk meldingene om å holde seg hjemme. Dette var ikke raskt nok, mente landets ledere og nå har de funnet en løsning som når ut til alle mobileiere samtidig.
Statsministerens kontor har understreket at bare nødetatene eller offentlige avdelinger, byråer og offentlige organer som håndterer nødsituasjoner vil kunne utstede varsler.
Fra offisielt hold er truslene oppgitt til å være oversvømmelse, brann og ekstremt vær.
USA, Canada, Japan og Nederland har allerede et liknende system. Det er selvfølgelig en risiko for at alarmsystem blir misbrukt, hacket eller at noe annet går galt som det gjorde på Hawai i januar 2018. Der fikk befolkningen beskjed om at missiler var underveis og de trodde naturligvis at Den tredje verdenskrig var i gang:
«Jeg våknet i dag morges med 10 minutter igjen å leve», skrev skuespilleren Jim Carrey på Twitter.
Det tok 38 minutter før meldingen ble kansellert. I løpet av den tiden hadde mange gått i dekning og tatt farvel med sine kjære. Det viste seg at årsaken bak alarmen var en offentlig tjenestemann som skulle teste systemet internt og som hadde trykket på feil knapp alik at alle på Hawai fikk meldingen.
Et slikt system som ikke begrenses til virkelige akutte situasjoner som f.eks brann og tsunamier har alle muligheter for å bli misbrukt av myndigheter som vil at vi skal være lydige og gjøre som de sier til enhver tid. Vi trenger ingen sirene på mobilen som skal varsle om at det blir over 30 grader i skyggen eller at det blir sparsomt med egg i butikken. Det er knapt med jordskjelv, tornadoer, tsunamier og skogbranner i Storbritannia også. Dermed er britene naturligvis skeptiske til hva og hvem denne nødalarmen er til for.
Et atomrakettangrep fra Russland mot Storbritannia vil etter sigende gi mellom to og tre minutters varsel. Hva skal man med den informasjonen der man står med handlekurven i butikken?
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!