Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).  Foto: Tuva Åserud / NTB

Nåværende Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har gitt valgkomiteen beskjed om at han ikke stiller til gjenvalg som nestleder på landsmøtet i mai.

Det har vært mye turbulens omkring nestlederstillingen i Ap foran det kommende landsmøtet. Spesielt har nåværende nestleder Bjørnar Skjæren blitt et tema.

På den ene siden vil store deler av partiorganisasjonen i nord beholde Skjæren som nestleder, da han er «landsdelens mann» og godt likt. På den annen side er det få i partiet for øvrig som har latt seg imponere over Skjæran som nestleder. Han har vært relativt grå og anonym.

Det har åpenbart vært mye snakk bak lukkede dører i organisasjonen de senere dager, slik det er tradisjon for i Arbeiderpartiet. Herfra stammer uttrykk som at «noen har snakket sammen», og at det har vært møter «i et bøttekott».

NTB melder fredag om at denne kabalen nå er i ferd med å legges ferdig:

– Jeg har meddelt lederen i valgkomiteen at min plass står til disposisjon, sier Skjæran til NRK.

– Jeg bestemte meg for dette sent i går kveld, sier han.

De fleste vil anta at Skjæren har blitt utsatt for stort press om å trekke seg, han hadde opprinnelig et klart ønske om å fortsette.

Ifølge NRK er det nå bred støtte til at kunnskapsminister Tonje Brenna trer inn i ledelsen og som nestleder. Samtidig er næringsminister Jan Christian Vestre foreslått som nestleder, ifølge en rekke medier.

– Mine tanker rundt det er at Tonje og Jan Christian er strålende representanter, sier Skjæran.

Dermed vil neste ledertrio i Ap bestå av to mannlige millionær og en kvinne fra Østlandet.

På spørsmål om har blitt bedt om å gå av, svarer Skjæran:

– Nei, jeg har et sterkt og fortrolig forhold til min partileder.

Vil slippe fram en ny generasjon

Til VG utdyper Skjæran avgjørelsen:

– Jeg ser at det er vokst fram et så sterkt ønske om å slippe til en ny generasjon, at min refleks er at jeg bidrar til det. Ferdig snakket.

Skjæran ønsker å fortsette i sentralstyret og som fiskeriminister.

– Selvsagt ønsker jeg å fortsette som statsråd. Det er et privilegium å ha ansvaret for tre av Norges viktigste fremtidsnæringer, sier han til VG og legger til:

– Jeg har sittet ti år i sentralstyret og fire år i partiledelsen. Hvis landsmøtet ønsker det, så er jeg selvsagt klar for å ta en ny tørn i sentralstyret.

Valgkomiteen møtes

Valgkomiteen satt sammen sent torsdag går kveld og møtes på nytt fredag, ifølge NRK, som opplyser at Skjærans avklaring kan innebære at en innstilling blir presentert i løpet av dagen.

Torsdag ble det kjent at Finnmark Ap ville trekke sin støtte til Skjæran dersom Helga Pedersen velges inn som partisekretær.

Bjørnar Skjæran har vært nestleder i Arbeiderpartiet siden 2019.

Ny ledelse og nytt sentralstyre skal velges på partiets landsmøte som begynner 4. mai.

Nordland Ap: Trist

Skjæran har hatt støtte fra fylkeslaget sitt i Nordland. Det var en trist beskjed å få at han nå stiller plassen til disposisjon, mener fylkesleder Mona Nilsen.

– Det er et tap både for kysten, distriktene og landsdelen. Når det er sagt, så viser hans avgjørelse at han er opptatt av å bygge lag, samle partiet og la disse hensynene komme foran egne interesser. Det har vi veldig stor respekt for, skriver hun i en tekstmelding til NTB.

Hun vil ikke kommentere ytterligere hvordan fylkeslaget vil stille seg når det gjelder andre kandidater til partiledelsen.

Det har blant annet vært snakk om at finnmarkingen og partiveteranen Helga Pedersen skal overta som partisekretær etter Kjersti Stenseng. I så fall ville  Nord-Norge ha fått et ørlite plaster på såret.

Men fredag formiddag opplyses det fra NTB at Stenseng trolig kommer til å fortsette i den posisjonen.

Les også:  

Ap-topper i Nordland og Finnmark slår ring om Skjæran

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.