Frankrike har sett et økende antall lokale utbrudd av denguefeber, og «eksperter» sier det kan skyldes klimaendringer.

Agence Regionale de Sante – Frankrikes helsepolitiske byrå – har rapportert om tre separate lokale dengueutbrudd mellom juni og september 2022.

National Library of Medicine (NLM), et biomedisinsk forsknings- og datainstitutt i Bethesda, Maryland, talte derimot 65 tilfeller i ni forskjellige «smittehendelser» i de franske regionene Occitanie, Paca og Korsika fra januar til oktober 2022.

I en kasusstudie som skal presenteres denne uken på European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases i København, fikk en 44 år gammel brite dengue mens hun reiste i nærheten av Nice i september 2022.

Hun fikk symptomer på dengue – feber, utslett, muskelsmerter og hodepine – en dag etter at hun kom til Storbritannia fra Frankrike, der hun bodde sammen med familien sin, som alle hadde de samme symptomene.

«Fremvoksende helsetrussel»
Dr Owain Donnelly, en av forfatterne av rapporten «Dengue i Sør-Frankrike: en ny helsetrussel?», sier følgende:

– Med klimaendringer, særlig varmere temperaturer og mer nedbør, og økende global handel og turisme, kan vi se flere deler av Europa med den rette kombinasjonen av faktorer for dengueutbrudd.

Dengue overføres av Aedes-mygg som også sprer zika og chikungunya.

På verdensbasis er det hvert år opptil 400 millioner tilfeller av dengueinfeksjoner. Rundt 100 millioner er alvorlige nok til å forårsake symptomer, som kan omfatte feber, svekkende leddsmerter og indre blødninger.

Aedes aegypti mygg, foretrekker å suge blod fra mennesker. Den er en av myggartene som sprer denguefeber. Nå er den oppdaget i Frankrike, og «eksperter» hevder selvsagt at klimaendringer står bak. Foto: James Gathany/Centers for Disease Control and Prevention via AP

Det anslås at 10 000 dør av dengue hvert år.

Dengue er vanlig i deler av verden med varmere vær, som Brasil og India. Den er nå endemisk i mer enn 100 land i Sørøst-Asia, Afrika, Amerika, det østlige Middelhavet og det vestlige Stillehavet.

De siste årene har den imidlertid spredt seg til nye områder, inkludert Europa.

Spesielt Frankrike opplever en «eksepsjonell epidemiologisk situasjon som er i utvikling», ifølge NLM. De lokale tilfellene for 2022 overgikk det totale antallet som ble registrert fra 2010 til 2021.

En av «overføringshendelsene» som ble registrert – 34 tilfeller i kommunene Saint-Jeannet og Gattieres, ifølge NLM – har så langt vært «den største som noen gang er dokumentert i Europa».

De franske helsemyndighetene advarer om flere tilfeller framover.

Det er klimaendringene som har skylden

Klimaendringene bidrar til denne spredningen i Europa, sier «ekspertene».

–Det er hovedårsaken nå, sa Dr. Rontgene Solante, ekspert på smittsomme sykdommer ved San Lazaro Hospital på Filippinene.

Han sa at «det er uunngåelig» at dengue snart kan bli endemisk i Frankrike og andre deler av Europa «fordi vi ser flere varme og fuktige dager som gjør at mygg kan overleve og trives på steder der de ikke kunne tidligere».

Varmere temperaturer forkorter tiden det tar for en mygg å bli voksen og øker tiden mellom når en mygg plukker opp en sykdom og er i stand til å gi den videre.

Tross massivt press om å kutte i kjøttforbruk, spiser nordmenn mer kjøtt enn noen gang

Aedes aegypti er spesielt bekymringsfull. Mens andre myggarter stikker det som passer dem, foretrekker Aedes aegypti å stikke mennesker.

Varmere temperaturer utvider også myggenes utbredelsesområde, slik at de kan formere seg i større høyder som ellers ville vært for kalde for dem, og på grunn av kortere vintre, forlenge perioden de kan være aktive, hevdes det.

Høy luftfuktighet øker overlevelsen, fôringsatferden og eggutviklingen til Aedes aegypti, mens nedbør, stormer, flom og stigende havnivå kan øke myggpopulasjonene ved å gi de grunne, stillestående vannbassenger de trenger for å reprodusere seg, mener eksperter på området.

Dr. Solante sa at dengue-situasjonen i land som ligger i tropene og subtropene bare kan bli verre etter hvert som verden blir varmere.

– Vi ser allerede dengue på disse stedene hele året, sier han.

En studie publisert i tidsskriftet Nature Microbiology anslår at mer enn to milliarder flere mennesker globalt kan bli utsatt for denguefeber før 2080 på grunn av klimaendringene.

Dr. Solante sa at en oppside er at flere lokale utbrudd kan anspore rikere nasjoner som Frankrike til å bruke mer ressurser og ekspertise på å bekjempe dengue med bedre vaksiner og behandlinger.

Den nåværende vaksinen mot denguefeber – Dengvaxia – er ineffektiv for de fleste og dekker ikke alle typer dengue. Denne vaksinen er imidlertid ikke tilgjengelig i Norge, der kan man kun få Qdenga-vaksinen.

Denne vaksinens sikkerhet og effekt hos barn og ungdom er undersøkt i en studie i Asia og Latin Amerika, og FHI hevder det er lite kunnskap om effekt og sikkerhet av vaksinen dersom dose to utsettes eller ikke tas.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.