Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock besøker Kina, og understreker at Macrons utspill ikke er et tegn på splittelse innad i EU i synet på Kina-politikken.
Frankrikes president Emmanuel Macron fikk nylig kritikk da han i et intervju med Politico sa at Europa bør redusere sin avhengighet av USA og unngå å bli trukket med i en konfrontasjon mellom USA og Kina i spørsmålet om Taiwan, ifølge NTB.
– Europa risikerer å bli trukket inn i en krise som ikke er vår og som forhindrer oss fra å bygge strategisk autonomi, sa han i intervjuet.
Beijing var selvsagt fornøyde med uttalelsen, og Macron sto for sine uttalelser og gjentok dem i en tale under statsbesøk i Nederland.
– Det å være en alliert innebærer ikke at man er en vasall, det innebærer ikke at man ikke har rett til å tenke selv, sa han.
Frankrikes holdning til Taiwan er uendret, ifølge Macron.
– Frankrike er for status quo i Taiwan og støtter ett Kina-politikken og forsøkene på å finne en fredelig løsning på situasjonen.
Den tyske utenriksministeren Baerbock, som representerer partiet De grønne, mener dette er helt i tråd med EUs syn på Kina og Taiwan.
– Macron understreket på nytt at Frankrikes Kina-politikk reflekterer EUs Kina-politikk, sier hun.
Baerbock påpeker at Tyskland og Frankrike ofte koordinerer sin politikk. Men hun møter motstemmer inne fra egen regjering. Tysklands sosialdemokratiske forsvarsminister Boris Pistorius kaller på sin side Macrons uttalelser for «uheldige».
– Vi har aldri vært i fare for å bli en vasallstat under USA, sier han til kringkasteren ZDF.
Samtidig ber Kinas overhode Xi Jinping sine soldater om å forberede seg på «ekte strid».
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.