I to forskjellige saker krevde en person som hadde produsert sædcellen å bli registrert som barnets mor, mens en person som hadde produsert eggcellen, krevde å bli registrert som barnets far.
Dette skriver Rett24.
Begge sakene stammer fra Tyskland, men der fikk transpersonene avslag i domstolene. Derfor anket de til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) på felles grunnlag. Sist uke kom dommen.
Faktum i den første saken var at to personer som hadde fått barn sammen, begge krevde å bli registrert som barnets mor. Årsaken var at personen hvis sædcelle hadde befruktet kvinnens eggcelle, identifiserte seg som kvinne.
Den andre saken handlet om en person som var blitt gravid gjennom sæddonasjon, og deretter hadde båret frem barnet. Ettersom vedkommende identifiserte seg som mann, krevde han å bli registrert som barnets far.
De tyske myndighetene mente barna hadde rett til å kjenne hva slags biologiske bidrag foreldrene hadde i forbindelse med unnfangelsen.
EMD skriver i sin avgjørelse at det ikke finnes noen europeisk konsensus på dette området, men de fleste land krever at den som har født barnet, skal registreres som barnets mor.
Derfor legger EMD til grunn at dette spørsmålet er opp til de ulike statenes skjønn. Her dreier det seg om to ulike menneskeretter som havner i konflikt: Den dreier seg om barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav, versus foreldrenes rett til å bli anerkjent i den rollen de ønsker.