President Macron oppfordret Europa til å bryte ut av sin økonomiske avhengighet av både USA og Kina i en tale i Haag i går. Den franske presidenten skaper furore siden han fremstår uvillig til å støtte Washington mot Beijing.
Ifølge The Times beskrev Macron Kina og USA som tvillingtrusler mot den «strategiske autonomien» som han mener er avgjørende for «suvereniteten» til EU på områder som industri, energiteknologi, forsvar, landbruk og klimaendringer.
Dette kommer rett etter at Macron fikk massiv internasjonal kritikk etter sine bemerkninger under sitt nylige besøk i Beijing, hvos han sa at Europa ikke var involvert i USAs tøffe tilnærming til Kina og konflikten om Taiwan.
Macron foretrekker at EU blir en tredje supermakt i stedet for en vasall for USA og/eller Kina, sa han.
Heller ikke på reise i utlandet kommer Macron seg unna demonstranter, skriver NTB.
Da Marcon og den nederlandske kongen Willem-Alexander var på besøk på universitetet i Amsterdam, skal to personer skal ha løpt bort til Macron og sunget den franske protestsangen «On est là».
Denne sangen er mye brukt i demonstrasjonene og streikene som følge av pensjonsreformen som Macron vedtok gjennom et dekret. På fredag avgjør Frankrikes konstitusjonsråd om dekreet er gyldig.
Macron sa videre at pandemien og Russlands invasjon av Ukraina har fått Europa til å innse at de er avhengig av stormakter for å rette opp problemer. Hvis kontinentet skal oppnå suverenitet må de satse hardt på en egen industripolitikk og blande seg inn i verdensmarkedene på samme måte som Beijing og Washington.
Hvordan Macron ser for seg at en industriell supervekst kan finne sted i et EU som er nedsyltet i byråkrati, energimangel og manglende nyskapning er uklart.
Macron holdt sin tale på engelsk. Her noen utdrag, hvor det første avsnittet handler om en aggressiv industripolitikk.
– The US has one. China has one . . . Europe must have one to be sure that you are not trapped in a crazy situation the day something happens.
For å få til dette må Europa utvikle sin energisektor, ifølge Macron. Men Tyskland fortsetter å legge ned de siste restene av kjernekraften, så det ser nokså mørkt ut i så måte.
– We want allies. We want to be good friends. We want partners. But we always want to be in a situation to choose them, not to be 100 per cent dependent on them.
Frankrike er i et voldsomt forfall, med interne stridigheter på flere fronter. Macron har større ambisjoner, og vil gjenskape fransk og europeisk storhet. Men spørsmålet er om han er for sent ute, og om han vil finne noen støttespillere.
Uansett vil nok hans uttalelse om at Kina og USA er to like store trusler mot Europas suverenitet skape reaksjoner. Parlamentgruppa til tyske sosialdemokrater (SPD) har allerede reagert.
– It’s a grave mistake for the West to allow itself to be divided in its approach to Beijing, of all things. This weakens our western community of values.
Antoine Bondaz, forsker ved Paris Foundation for Strategic Research,mener Macron har begått en total feil i sin analyse. Republikanere i Washington D.C. anklager Macron for å være «utakknemlig», og tenker kanskje på frigjøringen av Frankrike i 1944-45, som i stor grad ble utført av amerikanske styrker.
Det hvite hus er ikke like bekymret, og sier he far full tillit til forholdet til Frankrike, tross uttalelsene til Macron.
Macron brukte argumentet sitt om europeisk suverenitet som svar til demonstranter som forstyrret talen og ropte på engelsk: «Hvor er det franske demokratiet? Når mistet vi det?»
I morgen er det planlagt nye streiker og demonstrasjoner i Frankrike. Macron kjemper i oppoverbakke på alle sider.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!
Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!