WHO går ut og kritiserer kinesiske myndigheter for ikke å ha delt informasjon om covid-19-viruset, selv tre år etter. WHO sier det er uakseptabelt med tanke på forebygging av en ny pandemi. Høsten 2019 la Beijing lokk på all informasjon om viruset og renset alle offentlig tilgjengelig informasjon. Det er dette WHO nå kritiserer.

WHO har brukt lang til på å komme frem til denne konklusjonen. WHO arrangerte en internasjonal delegasjon til Wuhan som skulle granske virusets opphav, men turen endte resultatsløst. Med var bl.a Peter Daszak som sammen med Anthony Fauci visste alt om gain-of-function-forskningen. Det samme gjorde WHO.

Men nå velger altså Maria Van Kerkhove å gå ut med åpen kritikk av Beijing.

Maria Van Kerkhove peker på at det blir vanskeligere å gjennomføre forskning som kan hindre senere utbrudd når informasjon fra virusprøvene er utilgjengelig.

– Tiden løper fra oss, sier hun.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kun fått noe genetikkdata fra Wuhan, der covid-19 antas å stamme fra. Disse dataene var tilgjengelig på en internasjonal database i kort tid.

Dataene som savnes gir ifølge Van Kerkhove viktige indikasjoner om hva som skjedde på et bestemt marked i Wuhan i virusets innledningsfase. Det mangler blant annet blodprøver fra arbeidere på slike markeder og fra nærliggende gårder.

– WHO oppfordrer fortsatt Kina og alle andre land om å dele data om opphavet til SARS-CoV-2 umiddelbart. Verden må gå videre fra å gi hverandre skylden, sier Van Kerkhove.

Også Ghebreyesus kritiserer Beijing som han hvitvasket da pandemien brøt ut og lenge etterpå.

Også WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserer Kina for manglende datadeling.

– Uten full tilgang til informasjonen Kina har kan man ikke si det ene eller det andre, sier han.

Tedros legger til at alle hypoteser er på bordet.

– Derfor har vi bedt Kina være samarbeidsvillige. Om de er det kan vi finne ut hva som skjedde.

NTB-DPA-Reuters

Kongressen stemte for kort tid siden for offentliggjøring av alle opplysninger om virusets opphav og Biden ble pent nødt for å signere loven. Flertallet var så stort at det ikke ville nyttet med veto.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.