Til tross for fremgang i valget må den sosialdemokratiske statsminister Sanna Marin takk for seg. Foto: AP Photo/Sergei Grits
Det endelige valgresultatet er nå klart i Finland. Veien videre frem til en ny regjering kan bli alt annet enn grei, sier ekspert.
Det ble konservativ seier ved valget i Finland, de store partiene på høyresiden vant frem. Nå venter det sannsynligvis et regjeringsskifte og intense forhandlinger, etter det som ble et svært jevnt valg.
Kringkasteren Yles oversikt etter at alle stemmene er telt opp, viser at Samlingspartiet blir det største partiet med 48 av 200 representanter i riksdagen. Det betyr trolig at det konservative partiets leder Petteri Orpo tar over statsministerstolen etter Sanna Marin, som med sitt SDP fikk 43 mandater.
NTB-TT-AP melder om saken.
Det er tre færre enn Sannfinnene på høyre fløy, som lenge ledet stort, og var nære på å bli valgets største parti før innspurten av opptellingen.
Alle de tre største partiene gikk betydelig fram fra forrige valg, men Orpos parti økte aller mest.
– Det ble et klart valg mellom høyre og venstre. Økonomi, skillet mellom fløyene og statsministerposten dominerte det som utvilsomt ble et av de mest spennende valgene siden tidlig 70-tall, sier professor Göran Djupsund ved Kungliga Akademien i Åbo til nyhetsbyrået TT.
Tror Marin fortsetter som partileder
I Finland er det tradisjon at lederen av partiet som får størst andel av stemmene, får i oppdrag å danne regjering.
– Vi fikk det største mandatet. Vi kommer til å forhandle frem en ny koalisjonsregjering, sa Orpo da seieren var i boks sent søndag kveld.
Rundt samme tid erkjente statsminister Marin valgnederlaget. I en tale takket hun partifellene og alle som har jobbet med det finske valget. Videre gratulerte hun Samlingspartiet og Sannfinnene med valgseieren.
Djupsund er ikke i tvil om at Marin fortsetter som SDP-leder.
– Uten henne hadde nok sosialdemokratene gått kraftig tilbake i valget. I stedet gikk de frem, noe som er uvanlig for et regjeringsparti.
Erna Solberg gratulerer
Høyre-leder Erna Solberg var tidlig ute med å gratulere det finske søsterpartiet.
– Gratulerer til Petteri Orpo og vennene våre i Kokoomus! Harde forhandlinger er i vente, men seieren var viktig. Vi er klare til å fortsette det verdifulle samarbeidet vårt med en ny regjering, skrev hun på Twitter søndag kveld.
Store forskjeller
Tradisjonen i Finland er at regjeringer dannes på grunnlag av brede flertall fra både høyre og venstre, men dette valget kan markere begynnelsen på en blokkpolitikk. Årsaken er at Marin har stengt døra for samarbeid med Sannfinnene og dets leder Riikka Purra.
– Og nå starter problemene, ifølge Djupsund.
Professoren tror regjeringsforhandlinger mellom Samlingspartiet og Sannfinnene blir vanskelige. Innvandring er et sentralt stridsspørmål
– Samlingspartiet ser behov for arbeidsinnvandring. Det er noe Sannfinnene går hardt imot, sier han.
Mens de tre største partiene opplevde økende oppslutning i valget, gikk alle de mellomstore partiene – Centern, Vänsterförbundet, Gröna forbundet og Svenska folkpartiet – tilbake.
Mange merker seg at den såkalte grønne bølgen er på retur også i Finland, i og med at Gröna forbundet (tilsvarer norske MDG) gikk kraftig tilbake.
Det venter altså tøffe forhandlinger for at Orpo skal få de nødvendige 101 mandatene for å få flertall i riksdagen.
– Men de blir nok ferdige før sommeren. Kabalen bør helst være klar allerede i mai, sier Djupsund.
Samtidig som Oropo må i gang med forhandlinger, vil Finland formelt bli medlem av forsvarsalliansen Nato. Dette spørsmålet var ikke sentralt i valgkampen, siden det i dag er bred politisk enighet om Nato-medlemskapet.
Slik ble resultatet:
* Disse partiene fikk størst oppslutning, etter at alle stemmene er telt opp: Samlingspartiet: 20,8 (+3,8) – 48 mandater, Sannfinnene: 20,1 (+2,6) – 46 mandater, SDP: 19,9 (+2,2) – 43 mandater.
* Det er totalt 200 seter i den finske nasjonalforsamlingen.
* Samlingspartiet tilsvarer Høyre, og SDP tilsvarer Ap. Sannfinnene ligger på ytre høyre fløy.
* Blant andre partier er Gröna förbundet (ligner norske MDG og SV), Vänsterförbundet (ligner SV og Rødt), Kristdemokraterna (som ligner KrF) og Svenska folkpartiet, et liberalt parti for det svenskspråklige mindretallet.
* Resten av partiene i prosent: Centerpartiet (C): 11,3 (- 2,5) – 23 mandater, Gröna förbundet (GF): 7,0 (-4,5) – 13 mandater, Vänsterförbundet (VF): 7,1 (-1,1) – 11 mandater, Svenska folkpartiet (SFP): 4,3 (-0,2) – 9 mandater, (KD): 4,2 (+0,3) – 5 mandater, Rörelse nu (RN): 2,4 (+2,4) – 1 mandat, andre: 0,5 (-2,4) – 1 mandat.
(Kilde: Svenska Yle)
Bestill fra Document:
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: