Det tyske forsvaret skal rustes opp, men sliter med utstyrsmangel og rekruttering av soldater. Forsvarsminister Boris Pastorius erkjenner at det er mangler.
Regjeringen i Tyskland har tatt mål av seg til å øke antallet soldater i forsvaret fra 183.000 til 203.000 innen 2031, men det lar seg neppe gjøre, tror Eva Högl i regjeringspartiet SDP.
– Jeg kan ikke se at det er oppnåelig, sier Högl, som er forsvarskommissær og dermed har ansvaret for soldatenes ve og vell i Bundeswehr.
I et intervju med Funke Mediengruppe viser Högl til at det tyske forsvaret sliter med rekrutteringen av nye soldater, og at mange rekrutter også dropper ut før fullført tjeneste.
– Det er større utfordringer knyttet til personell enn til materiell, sier hun.
Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius erkjenner at Bundeswehrs mangel på mannskap og utstyr neppe vil være løst innen 2030.
– Vi vet alle at de nåværende hullene ikke kan fylles helt innen 2030, sier Pistorius til avisen Welt am Sonntag.
Beskyttelse av Natos østflanke har førsteprioritet, understreker han.
– For oss innebærer det at vi først bygger opp en fullt utstyrt divisjon innen 2025 og bidrar til Natos responsstyrke, sier Pistorius.
– Det tyske forsvaret har tre oppgaver: Nasjonalt forsvar, forsvar av alliansen og internasjonal krisehåndtering. For å kunne gjøre dette trengs det kapasitet, støttet av materiell og personell, sier han.
Tysklands våpenleveranser til Ukraina har avdekket mangler i det tyske forsvaret, erkjenner Pistorius.
USA har måttet tåle krass kritikk fra USA de siste årene fordi landet er langt unna Natos målsetting om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret.
Tyskland ligger an til å lande på 1,44 prosent i år, men statsminister Olaf Scholz lovet nylig å nå Nato-målet i 2025.
En oversikt fra International Institute for Strategic Studies (IISS) viser at Tyskland planlegger å ruste opp for 1.000 milliarder kroner de kommende årene.
Scholz har kalt endringene i landets forsvarspolitikk for «en ny æra».
Les også: