Regjeringens justerte opplegg for å beskatte havbruksnæringen aktualiserer det gamle uttrykket om «å pynte brura». Ordtaket betyr å gi det som er lite tiltalende en bedre fremtoning. Men en pyntet, men uskjønn brud blir ikke tiltrekkende når pynten tas av.
Det nye forslaget har bare kosmetiske endringer fra det regjeringen foreslo i fjor høst. Og kosmetikk – det er jo nettopp det pynting av bruder dreier seg om.
Regjeringen avslører at den ikke har lyttet til næringens innvendinger og bidrar heller ikke til å bygge ned den mistilliten til myndighetene som regjeringen selv har skapt. Regjeringen har ikke tatt til seg de klare meldingene fra kystkommunene, LO og næringsorganisasjonene. Prosessen har vært lukket og uten dialog med næringen, helt i strid med den norske modellen for politikkutvikling.
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum bedriver skyggeboksing når de argumenterer med at en næring som går så godt som havbruket, må betale mer i skatt. Det er det ingen som er uenige i – heller ikke næringen selv, som gjerne vil bidra mer i form av økt skatt, men som er helt uenig i regjeringens modell.
Regjeringens forslag om grunnrenteskatt bryter fullstendig med det som både Ap og Sp fastholdt før stortingsvalget i 2021: at slik skatt var helt uaktuelt. Nå har de snudd. Dette er et brudd på samfunnskontrakten mellom partier og velgere. Ap har i alle år sett på sitt valgprogram som en forpliktende kontrakt med dem som ga partiet sin stemme. Nå gjelder ikke dette lenger. Partiet har begått et kontraktsbrudd. Forholdet er det samme for Sp, som før valget blankt avviste tanken på grunnrenteskatt.
Dette kontraktsbruddet rokker ved det grunnleggende tillitsforholdet mellom de styrende og de styrte. Regjeringen har sådd mistillit – ikke bare i forholdet til havbruksnæringen, men til hele kysten. Det nysminkede opplegget som regjeringen la frem forleden, holder mistilliten ved like. Regjeringen lytter ikke og er ikke til å stole på.
Regjeringen har ikke konsekvensutredet sitt eget forslag og dessuten avvist å se nærmere på andre og mindre skadelige skattemodeller som kan gi staten minst like store inntekter som det regjeringen selv har brakt i forslag.
Regjeringens forslag har ført til at investeringer for minst 45 milliarder kroner er lagt på is. De tapte momsinntektene som følge av dette er langt større enn lakseskatten. I tillegg kommer store uttellinger fra statskassen til å finansiere permitteringer og økt arbeidsledighet som følge av grunnrenteskatten – for ikke å snakke om tapt inntektsskatt.
Støre og Vedum avslører at de ikke har vasket ørene sine. De hører ikke etter når hele kysten med næringsdrivende, kommunestyrer og fagforeninger protesterer. Vi har dem mistenkt for heller ikke å ha hatt til hensikt å lytte. Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen, men når den har ferdigforhandlet seg med SV, vil reduksjonen være borte.
Havbruk er ikke noen stedbunden næring. Aktørene fristes nå til i økende grad å etablere seg i utlandet, hvor teknologiutviklingen også vil finne sted.
Lakseskatten gjelder noe langt mer enn oppdrett. Den dreier seg om leverandører av smolt, fôr og utstyr, om slakterier, brønnbåter og transport, om tjenester på en rekke områder og om videreforedling. Havbruk er en bred og sammenhengende verdikjede – en næringsklynge slik som skipsbygging er et av mange ledd i et bredt næringsnettverk.
Havbruk er landets viktigste eksportnæring etter olje og gass. Regjeringen har i stivbent trass lagt en klam skattehånd over kystens og næringens utviklingsmuligheter.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!