Mindre enn 1 prosentpoeng skiller Finlands største partier i meningsmålingene foran valget søndag. Valget er umulig å spå. Superstjernen Sanna Marin står i fare for å miste sin posisjon.

– Det er det vanskeligste valget å tippe noensinne, sier Lena Skogberg, redaksjonssjef og assisterende sjefredaktør i Finlands største svenskspråklige avis, Hufvudstadsbladet, til NTB.

Avstanden mellom konservative Samlingspartiet, høyrenasjonalistiske Sannfinnene og sosialdemokratiske SDP er godt innenfor feilmarginen.

– Det kan gå alle veier.

Store utgifter til pandemi, ukrainastøtte og opprustning har svekket finsk økonomi, og gjelden øker kraftig. Samtidig anklages den sittende regjeringen for å ha sløst med pengene. Samlingspartiets leder Petteri Orpo lover innsparinger på 6 milliarder euro – mer enn 68 milliarder kroner – og vil samtidig kutte skattene.

Samlingspartiet vil kutte i det meste, med unntak av forsvar, politi, utdanning og rettsvesen..

Men Marin, som representerer det sosialdemokratiske partiet SPD, vil øke inntektssiden for å oppnå en bedre balanse i budsjettet.

Selv skolen svikter, og Finland har mistet sin topplassering på PISA-rangeringene. Dette betyr veldig mye for SPD.

Også helsevesenet, som i mange år har vært regnet som et av de beste i Europa, sliter med økende kostnader, mangel på kvalifiserte helsearbeidere og omstridte administrative reformer.

Denne uken ble det kjent at Helsinki universitetssykehus, en av de beste sykehusene i Finland, har begynt å henvise barn til Danmark for hjerteoperasjon fordi de mangler sykepleiere.

Det ser nokså klart ut at dagens regjeringskoalisjon ikke kan fortsette, siden Centerpartiet (Centern) har sagt at de ikke kan fortsette i dagens fempartikoalisjon, og lener seg mot høyresidens økonomiske strategi.

Centern pleier å være et av de to største partiene ved hvert valg, men har gått kraftig tilbake og ligger nå og vaker i underkant av 10 prosent.

Statsminister Sanna Marin er i en åpen konflikt med landets president Sauli Väinämö Niinistö, som representerer Samlingspartiet.

For to uker siden foreslo Marin, uten å ha konsultert sine regjeringspartnere, at Finland kunne donere sine eldre F-18 Hornet jagerfly til Ukraina, skriver The Times.

Her off-the-cuff proposal backfired, with President Niinisto — who is in charge of the country’s foreign policy — publicly stating that he had not been consulted beforehand.

Selv om Marin slapp nokså billig unna sin ville festing i fjor sommer, så er F-18-utspillet mer alvorlig. Finsk presse beskrev det som et naivt publisitetsstunt, og et lite gjennomtenkt avvik fra de konsensusbaserte tradisjonene i finsk politikk.

Så til tross at hun fortsatt er populær hjemme og oppfattes som en superstjerne internasjonalt, særlig av venstreorienterte vestlig politikere, så kan hennes karriere som statsminister nærme seg slutten.

Sanna Marin har vært statsminister siden 2019. Hun var kun 33 år gammel, hadde utseende på sin side og utnevnte 19 statsråder hvor hele 12 var kvinner.

Mindretallsregjeringer er ikke tradisjon i Finland, og selv om det fokuseres på to regjeringsalternativer frykter de mindre partiene en stor bølge med taktiske stemmer.

– Blant dem som vil hindre Sannfinnene i å komme til makten, er det mange som vanligvis ville stemt på Venstreforbundet og De grønne som kan stemme på SDP. Motsatt er det mange som vil ha en blåsvart regjering som stemmer taktisk på Samlingspartiet og Sannfinnene, sier Skogberg.

Det kan bli harde forhandlinger etter at stemmene er telt opp.

Dermed blir det et meget spennende valg, som også kan få et meget spennende etterspill.

Les også:

Høyrebølge skyller over Finland – Sanna Marin sitter utrygt

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.