En intern rapport hos Statkraft som er sett av Dagens Næringsliv, viser at selskapets satsing på solkraft høyst sannsynlig bidrar til tvangsarbeid i Kina, melder NTB.
– Menneskerettsbrudd, som tvangsarbeid og annen undertrykking, er en kjent og krevende problemstilling i deler av de internasjonale leveringskjedene, blant annet i deler av Kina, og i andre land, skriver Statkrafts direktør for eksternkommunikasjon, Torbjørn Steen, i en e-post til avisen.
– Statkraft søker i størst mulig grad å unngå slike risikoområder. Noen ganger er imidlertid det ikke mulig. For eksempel kommer mesteparten av hovedkomponentene i solceller fra Kina, som dominerer den globale leverandørkjeden for solceller, skriver han.
Det er gjennom internasjonale oppkjøp at Statkraft har fått den varme poteten i fanget:
Statkraft kjøpte Storbritannias største solkraftprodusent Solarcentury i november 2020 og ble dermed eier av en rekke store solcelleparker rundt om i verden. Kina er den største produsenten av en viktig råvare for solcellepanelene, polysilisium.
Ifølge konsulentselskapet Bernreuter Research, som følger dette markedet tett, skjer 45 prosent av all produksjonen i verden i Xinjiang-provinsen, der den muslimske uigur-befolkningen bor. Det er kommet en rekke anklager om at Kina internerer uigurer og tvinger dem til å arbeide.
Hos det statseide norske selskapet er man ikke spesielt meddelsomme hva angår potensielt kompromitterende detaljer:
Statkraft vil ikke oppgi til Dagens Næringsliv hvilke selskaper det har i leverandørkjeden.
Den tyske journalisten Michael Houben advarte i fjor om at Tysklands satsing på «fornybar» energi bygger på at 95 prosent av solcellene importeres fra Kina, og reiste spørsmål om hvor hensiktsmessig det er å gjøre seg avhengig av Kina istedenfor Russland.
Lignende advarsler kom også fra Italias tidligere energiminister Roberto Cingolani. Batterisamfunnet vil gjøre oss mer avhengige av Kina enn vi nå er av Russland, sa Cingolani i juni 2022.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!