Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: AP Photo/Denes Erdos
Ikke bare Tyrkia, men også Ungarn stikker kjepper i hjulene for Sverige. Nå nekter Ungarn å godkjenne den svenske Nato-søknaden grunnet svensk kritikk av landets regjering.
Veien mot Nato-medlemskap har vist seg tung for Sverige, med et negativt innstilt Tyrkia som portvokter. Nå melder også Ungarn seg på for å gjøre dette vanskelig, kanskje umulig, for svenskene.
Den ungarske nasjonalforsamlingen godkjente mandag Finlands Nato-søknad, men holder i likhet med Tyrkia igjen når det gjelder den svenske søknaden.
NTB-Reuters melder om saken.
Fra Ungarns side er det lite velvilje å spore vis-à-vis Sverige i dette spørsmålet.
Det vil kreve betydelig innsats fra begge sider før den svenske søknaden kan godkjennes, ifølge den ungarske regjeringens talsmann Zoltán Kovács. Han anklager Sverige for konstant å undergrave forholdet mellom de to land.
– Svenske utsendinger har gjentatte ganger ivret etter å kritisere Ungarn via diplomatiske kanaler og har brukt sin politiske innflytelse til å skade Ungarns interesser, ifølge Kovács.
Han viser til at Sverige blant annet har kritisert den ungarske regjeringen for å svekke rettssikkerheten i landet. Den ungarske statsminister Viktor Orbán har kategorisk avvist slike anklager fra Sverige.
– Sverige har i årevis inntatt en fiendtlig holdning til Ungarn, sier Kovács.
Ungarerne viser til Tyrkias motstand mot svensk medlemskap, og mener veien til mål kan bli tung for Sverige:
– Når vi føyer til Ankaras bekymringer og klager, etterlater det ikke mye rom for å manøvrere, i hvert fall ikke før svenskene endrer melodi og bidrar til at disse langvarige sårene kan gro, sier han.
Den finske søknaden er nå mer eller mindre godkjent av alle parter. Det vil i seg selv være viktig også for Sverige, da svenskene heretter vil være omgitt av Nato-land på alle kanter, og dermed bør anses som rimelig godt «beskyttet» av alliansen.
Militært sett er Sverige allerede betydelig integrert i Nato i regionen, i form av samarbeid om øvelser og forsvarsplaner. Enkelte vil mene at den praktiske betydningen av Tyrkia og Ungarns nei derfor ikke er så stor.
Men det endelige medlemskapet med alle dets formelle rettigheter ser ut til å sitte langt inne. Så denne føljetongen vil bare fortsette en stund.
Les også:
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: