Italias regjering drøfter tirsdag et lovforslag fra landbruksminister Francesco Lollobrigida (FdI) som vil forby produksjon og salg av syntetiske matvarer, i særdeleshet kjøtt som er fremstilt av dyreceller i laboratorium.
I henhold til forslaget skal overtredelser av denne bestemmelsen, som også gjelder dyrefôr, straffes med bøter på opp mot 60.000 euro eller ti prosent av omsetningen, samt beslagleggelse av ulovlig produsert materiale, skriver La Stampa.
Italias største landbruksorganisasjon Coldiretti har en tid kjempet mot innføringen av syntetisk mat, opplyser Torino-avisen.
I USA og flere EU-land er forskningen kommet et godt stykke, men i Italia risikerer den i praksis å bli stanset.
Status for denne forskningen er at det ikke kan garanteres at syntetiske matvarer ikke er skadelige for helsen, og det finnes heller ingen beviser for potensielle fordeler for miljøet, heter det i lovteksten:
Det syntetiske kjøttet «kan kreve bruk av antibiotika for å garantere et sterilt vekstmiljø. Antibiotikarester kan bli værende i produktet og bidra til spredning av antibiotikaresistente patogener».
I tillegg til bøter og inndragelser kan produksjonsanlegg i henhold til lovforslaget bli tvangsstengt i opp mot tre år, skriver La Stampa.
Den italienske landbruksministers krig mot syntetisk kjøtt kommer bare en uke etter at den, også da med Lollobrigida i spissen, påbød spesielle etiketter og separate butikkhyller for matvarer som inneholder insektsmel.
Den som vil, kan kjøpe larver, sirisser og insekter fra særskilte hyller, som jeg antar at de fleste italienere vil holde seg unna, kommenterte statsråden da påbudet ble innført.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!