Fra opptøyene i Paris denne uken. Foto: AP Photo/Christophe Ena
Kritikken øker mot fransk politis håndtering av protestene de siste dagene. Mange demonstranter er arrestert, og det klages på brutal fremferd fra politiet. Samtidig er mange politifolk skadet.
Situasjonen i Frankrike tilspisses nå stadig, i kjølvannet av vedtaket om den omstridte pensjonsreformen i landet. Protestene og demonstrasjonene i en rekke byer har vært massive, og i økende grad voldelige.
Dette har ført til et stort politioppbud, noe som igjen har skapt grobunn for kritikk om politiovergrep. Blant kritikerne er Europarådet.
Torsdag ble over 450 mennesker pågrepet i forbindelse med opptøyer som skjedde mens over 1 million franskmenn demonstrerte mot den omstridte pensjonsreformen.
Reformen ble i forrige uke presset gjennom av regjeringen og innebærer at pensjonsalderen økes fra 62 til 64 år, samt at man må jobbe i 43 år for å få full pensjon.
NTB-AFP melder om saken.
Flere menneskerettighetsgrupper har uttrykt bekymring for at folk blir pågrepet uten lov og dom, og for det de mener er overdreven maktbruk fra politiets side.
Politiet forsvarer imidlertid framgangsmåten og viser til at de må stanse voldelige anarkister som har infiltrert de fredelige demonstrasjonene.
Torsdag ble det meldt at rundt 80 politifolk ble skadd i sammenstøtene, så det er snakk om nærmest rene gateslag.
Det er ikke første gang at det som begynner som relativt fredelige protester, etter hvert infiltreres og preges av grupperinger med ulike agendaer, og tilbøyelighet til bruk av voldelige metoder.
– Autoritært skifte
En fransk menneskerettsgruppe anklaget fredag myndighetene for å undergrave folks rett til å demonstrere.
– Den franske statens autoritære skifte, brutaliseringen av sosiale relasjoner via politiet, vold av alle slag og ansvarsfraskrivelse er en stor skandale, sier Patrick Baudouin fra Ligue des droits de l’homme.
Europarådet, som overvåker menneskerettssituasjonen i Europa, mener også at politiet har brukt overdreven makt mot demonstrantene.
– Ikke legitimt
Men samtidig er det alminnelig anerkjent at politiet er i en krevende situasjon, stilt overfor økende voldsbruk fra diverse aktivister som har kastet seg med i demonstrasjonene.
Det som begynte som protester mot en pensjonsendring, kan fort bli en slags generell vandalisering rettet mot hele samfunnet.
Dette siste så man blant annet ved de såkalte Antifa- og BLM-protestene i USA. Her deltok en salig blanding av revolusjonære, kriminelle og pøbler, ispedd en og annen aktivist som faktisk husket hva man opprinnelig demonstrerte mot. Bygninger ble rasert og brent, biler påtent, butikker plyndret og mennesker skadet og drept.
Europarådet menneskerettskommissær Dunja Mijatovic er ikke blind for at det er ulike sider av det som nå foregår i Frankrike, og erkjenner at det er folk som har gått til angrep på politiet. Men det legitimerer uansett ikke politiets maktbruk, mener hun.
– De sporadiske voldshandlingene til enkelte demonstranter eller andre lastverdige handlinger som er begått av andre personer under en protest, kan ikke rettferdiggjøre overdreven maktbruk fra politiet. Disse handlingene er heller ikke nok til å frata fredelige demonstranter retten til å samles, sier hun i en uttalelse fredag.
Problemet for politi og myndigheter er at de fredelige demonstrantene kan være i ferd med å komme i mindretall blant de mange gruppene som nå benytter anledningen til å herje i franske byer.
Les også:
Bestill fra Document:
Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!
Kjøp flere gode bøker fra Document!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: