Nok en fabrikk i Finnmark må redusere ambisjonene på grunn av mangel på strøm. Selskapet er allerede tildelt nesten 500 millioner kroner i subsidier, men må nå redusere satsningen kraftig.
– Me tar konsekvensen av at det er knapt med kraft i nord, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, lederr av Horisont Energi til Stavanger Aftenblad.
Årsaken til de enorme subsidiene er at selskapet passer inn i det grønne skifte. De skulle produsere ammoniakk av naturgass i kombinasjon med karbonfangst og lagring.
Opprinnelig hadde selskapet søkt om tilgang til 105 megawatt frå strømnettet. Men Statnett sa nei, siden de ikke hadde ledig kapasitet. Trolig spiller elektrifiseringen av Melkøya en viktig rolle her, som Document har omtalt flere ganger. Nylig vedtok Senterpartiet å si nei til elektrifiseringen av Melkøya.
Horisont Energi reduserer nå søknaden til 45 megawatt. Subsidiene fra staten er allerede på plass. Så håper selskapet å få bygget alle trinnene senere.
– I utgangspunktet søkte me om kraft til heile utbygginga vår. Men dei siste trinna låg litt fram i tid, så no søker me berre om å få kraft til det fyrste trinnet, seier Eidesen.
Målet på sikt er likevel å få bygd ut alle trinna.
– Når me skal ta eit nytt trinn seinare, så må me håpa at kraftsituasjonen er ein annan.
Enova har gitt prosjektet 482 millioner kroner i støtte, som en del av verdikjeden for hydrogen i EU gjennom IPCEI prosjektet Hy2Use, som regjeringen nylig knyttet seg til.
– Regjeringen har jobbet målrettet det siste halvannet året for å komme med i IPCEI, Europas batterisatsing. Nå er prosessen i gang. Dette er et gjennombrudd som kan ta norsk batteriindustri til nye høyder, sa næringsminister Jan Christian Vestre for et par uker siden.
Horisont Energi har også et stort prosjekt om karbonlagring i Nordsjøen med terminal i Haugaland Næringspark. De venter spent på svar på sin lisenssøknad.
– Lisensen blir den siste brikka i eit komplett prosjekt, sier Eidesen.
Det er nok ikke alle som synes det er en dårlig nyhet at en slik «bærekraftig» industri får fri tilgang til strøm, trolig med en redusert pris. Men hva skjer nå med de nesten 500 millionene selskapet har fått tildelt fra statlige Enova?
Les også:
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!