I anledning inngangen til muslimenes fastemåned ramadan, skulle Sandefjords innbyggere torsdag få høre bønnerop fra en høyde i byen. Det gikk ikke helt som planlagt.
Bønneropet skulle spres fra solnedgang, ca. kl 18.40, opplyser mannen som selv tok initiativet til å varsle byens innbyggere og Sandefjords Blad et par timer før begivenheten:
– Alle er velkommen til å høre på. Vi har valgt å stille oss på Mokollen for å spre lyden over hele byen.
Bønneropet er ifølge Zreg blitt godkjent av politiet, og de har vært i dialog med Sandefjord kommune. Det arrangeres i privat regi av Musab Alghoul, altså ikke i regi av moskeen. Zreg bidrar som tolk og deltar på arrangementet. (Sandefjords Blad)
Men akk, Herrens veier er uransakelige:
Ved 19.15-tiden forteller imam Musab Alghoul at de har hatt noen tekniske problemer, og at de jobber for å rekke kveldens siste bønn, men kort tid senere meldes det at arrangementet er avlyst.
Blant annet røk en kontakt på batteripakken som skulle drive høyttaleren. Det ble forsøkt å finne et aggregat, men til slutt endte de med å avlyse det hele. (SB)
Prosaiske årsaker, men kanskje hadde høyere makter en finger med i spillet uansett:
Etter Napoleons nederlag måtte Danmark i 1814 avgi Norge, og landet kom i union med Sverige. Unionen fungerte bra i mange år, men mot slutten av 1800-tallet økte uenigheten mellom Stortinget og den svenske kongen og regjeringen. På 1890-tallet var situasjonen blitt så spent at mange fryktet krig. Samtidig vokste ønsket om et fritt og selvstendig Norge. Stortinget vedtok å modernisere og bygge festningsverker langs grensen, og nye, moderne krigsskip ble kjøpt inn. I 1902 ble det også vedtatt å opprette 5 kompanier, hvorav ett i Vestfold. Det skulle også bygges to festningsanlegg på Vestfold-kysten; det ene på Mokollen, det andre på Sundåsen i Stokke. På Mokollen ble det anlagt vei til toppen, og det ble etablert forsvarsanlegg med plass til 20 kanoner; 13 mot sør og vest, og 7 mot nord. I 1905 var mannskaper og 80 hester innkvartert på gårder på Mosserød, med vaktene nærmest, i «Bokkeli» (nå Midtåsveien 14). Norge fikk sin selvstendighet uten krig med svenskene, men restene av forsvarsanleggene finnes her fortsatt. (Sandefjord historie)
Varsler bønnerop: – Første gang dette gjøres i Sandefjord (Sandefjords Blad)
Tekniske problemer for bønneropet – avlyser arrangementet (Sandefjords Blad)
Les også:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.