Vindturbiner i havet mellom København og Malmö. Foto: Paul Kleiven / NTB
Oljefondet har kjøpt en andel på 16,6 prosent i det tyske havvindprosjektet He Dreiht. Prislappen er på 4,9 milliarder kroner. Spørsmålet er om disse pengene er tapt for alltid.
Det norske oljefondet har til formål å forvalte sine midler på en trygg og forsvarlig måte, til beste for kommende generasjoner.
Mange vil i den forbindelse stille spørsmål ved at oljefondet nå svir av nesten fem milliarder kroner på en økonomisk sett svært omstridt og alt annet enn trygg investering i tysk vindkraft.
Document har ved en rekke anledninger omtalt en grunnleggende mangel på økonomisk forsvarlighet i vindkraftprosjekter, se blant annet sak under.
Avtalen om dette ble signert onsdag og forventes gjennomført i løpet av tredje kvartal 2023, opplyser Norges Bank Investment Management ( NBIM ) i en pressemelding.
NTB melder om saken.
Selgeren er det tyske krafts- og forsyningsselskapet EnBW.
I meldingen kommer det fram at NBIM betaler rundt 430 millioner euro, tilsvarende rundt 4,9 milliarder kroner, for eierandelen på 16,6 prosent og sin andel av investeringskostnadene. Investeringen gjøres sammen med Allianz Capital Partners. Sammen kjøper partene 49,9 prosent av prosjektet.
He Dreiht er under konstruksjon og er forventet ferdigstilt i slutten av 2025. Havvindparken skal ha en kapasitet på 960 megawatt, og skal være det største havvindprosjektet i Tyskland.
Totalt vil prosjektet produsere såkalt grønn elektrisitet tilsvarende forbruket til mer enn 1,1 millioner tyske husholdninger, opplyses det. Dette er imidlertid en ambisjon i investorprospektene, og ikke et faktum.
Så langt har det aller meste av investeringer av denne typen vist seg å være ulønnsom. Det er ikke fremlagt noe som tyder på at denne vindparken har fundamentalt annerledes egenskaper som gjør at den vil bli noe annet enn et rent tapsprosjekt den også.
Denne norske investeringen vil etter manges mening derfor bli å betrakte som en politisk motivert gave til tyske finansspekulanter, og pengene er trolig tapt for det norske folk i det øyeblikk de overføres.
I pressemeldingen opplyses det at oljefondet vil satse enda sterkere på investering i fornybar energi fremover, som blant annet batterier.
Les også:
Bestill fra Document:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: