Den norske diplomaten og Høyre-politikeren, Vidar Helgesen, som fra 2013 til 2015 var statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor i Erna Solbergs regjering med ansvar for EØS-saker og Norges forhold til EU, er overrasket over hvor lite det snakkes om klimafinansiering og klimainvesteringer i Norge.

– Dette er den store diskusjonen globalt, sier Helgesen til Vårt Land.

Han leder et utvalg som skal komme med anbefalinger til hvordan Norge kan yte selv og bidra til mer penger til klimafinansiering og klimainvesteringer.

Penger fra rike land skal erstatte tap og skade for de som «rammes hardest av klimaendringene», og også til utslippskutt og tilpasning til nye klimaforhold i land som har små ressurser og har bidratt lite til verdens utslipp.

Helgesen var klima- og miljøminister (H) i 2015–2018 og er nå direktør for Nobelstiftelsen.

– Norge er i en særegen situasjon som har tjent så mye penger det siste året på resultatene av krigen i Ukraina, og med en virksomhet som bidrar til å ødelegge verdens klima, sier Helgesen.

Han mener sågar det er «intellektuelt uredelig» å være optimist i «nåværende situasjon».

– Basert på hvordan verden har sett ut de siste årene og det vi ser av klimaendringer og klimafinansiering, er det stadig vanskeligere å være intellektuelt redelig og samtidig optimist, sier Helgesen.

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, støtter Helgesen.

«Hvis CO₂-utslipp som gir en oppvarming på 1,5 grader tilsvarer 20 kakestykker, er 17 av dem allerede «spist». Av disse kakestykkene har Nord-Amerika og Europa spist sju, mens Afrika har forsynt seg med bare ett», hevder Miljødirektoratet.

Klima: Nå advarer forskere på nytt om at hullet i ozonlaget blir større

Malawi er et av landene som rammes hardt av klimaendringene, uten å være skyld i utslipp selv, hevdes det.

Håvard Hovdhaugen er landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Malawi.

I løpet av seks dager kom det regn tilsvarende seks måneders nedbør.

– Da ser vi urettferdigheten som påpekes av FNs klimapanel, når et land som Malawi rammes så ekstremt hardt og bidrar så lite til klimaendringene, sier Hovdhaugen.

Ifølge FNs klimapanel må beløpene som rike land bidrar med til klimafinansiering, økes med mellom 3 og 6 ganger beløpet som går til klimafinansiering i dag.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.