Planer fra EU-kommisjonen om å la store husdyrgårder omfattes av krav til kutt i klimagassutslipp i kraft av unionens direktiv om industriutslipp, møter nå motstand hos flere EU-land.
Torsdag møttes EUs miljøvernministre i Brussel for å diskutere kommisjonens forslag til oppdatering av unionens direktiv 2010/75/EU om industriutslipp (IED), der EUs de facto regjering opprinnelig hadde tenkt å la alle gårder med flere enn 150 husdyrenheter bli omfattet av direktivet – som dermed ville definere disse gårdsbrukene som industribedrifter og tvinge dem til å søke om utslippstillatelse.
Under møtet insisterte imidlertid flere av EUs medlemsstater – herunder Tyskland, Italia, Polen og Bulgaria – for å heve den foreslåtte grensen, som ville ha omfattet 184.000 husdyrgårder i unionen og etter de nevnte landenes oppfatning er urealistisk, melder Reuters. Danmark, Finland, Irland, Luxembourg og Nederland var på sin side imot å heve grensen.
Ministermøtet konkluderte til slutte at grensen burde heves til 350 husdyrenheter, der én enhet ikke nødvendigvis tilsvarer ett dyr, da referansestørrelsen er kuer – og verdien dermed er lavere for mindre husdyr.
Og det er nettopp kuer kommisjonen først og fremst har i tankene i sine bestrebelser på å redusere utslippene av metan (CH4) fra landbrukssektoren. Metan er den tredje viktigste klimagassen etter vanndamp og karbondioksid (CO2), og gassen kommer ut fra såvel forparten som bakparten på dyrene.
EU-kommisjonen vil klargjøre sin forhandlingsposisjon i løpet av de neste månedene, skriver Reuters.
Det synes imidlertid klart at flere av de motstrebende landene vil kjempe mot endringen av direktivet. Tyskland, Italia, Polen og Bulgaria satte også nylig en stopper for snarlig innføring av EUs lenge planlagte forbud mot salg av nye biler med forbrenningsmotor fra 2035.
I Italia har både statsråd for miljøvern og energisikkerhet Gilberto Pichetto Fratin og statsråd for landbruk og matvaresikkerhet Francesco Lollobrigida signalisert at grensene for antall husdyr er uakseptable.
Ifølge Fratin er de vanskelige å gjennomføre, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.
Lollobrigida er enda mer kontant i sin avvisning. Til den italienske næringslivsavisen Il Sole 24 Ore sier han:
«De angitte grensene for kuer truer med å gjøre en av de viktigste produktive sektorene i Europa til en ørken. Disse initiativene, som bygger på ideologiske valg, risikerer å økte kostnadene ved husdyrhold, og det til fordel for konkurrentene utenfor EU, som ikke vil omfattes av de samme grensene.»
Landbrukssektoren i Italia slutter massivt opp om statsrådenes avvisning, skriver Il Sole 24 Ore.
Forhandlingene mellom EUs institusjoner og medlemslandenes ministre vil finne sted til sommeren, melder Euractiv.
EUs industriutslippsdirektiv ble innlemmet i EØS-avtalen den 25. september 2015, og omfatter med det også Norge.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!