Senterpartiet (Sp) vil reversere deler av Riksadvokatens oppmyking av narkotikapolitikken. Kunnskapsløst og et gufs fra fortiden, mener MDG.
– Senterpartiet ønsker å ta norsk ruspolitikk til en tid vi ikke vil tilbake til. De vil gi politiet lov til å begå overgrep mot unge og sårbare mennesker, selv om slike metoder er uforholdsmessige i forhold til de lovbruddene som skal bekjempes, sier MDGs partileder Arild Hermstad til NTB.
Sp hadde landsmøte fredag. Der slo de fast at bruk, besittelse og kjøp av narkotika skal være straffbart. Resolusjonen er delvis en reaksjon på fjorårets vedtak av Riksadvokaten gjorde i fjor, da reglene ble myket opp slik at rusavhengige som blir tatt med narkotika til eget bruk, skal slippe straffeforfølgelse.
− Riksadvokatens brev skapte stor usikkerhet og er nok en av årsakene til denne negative utviklingen, sier Else Marie Rødby, justispolitisk talsperson for Senterpartiet.
Sp viser til politifolk som rapporterer om økende aksept for rusmidler, og at tallet på unge som har prøvd kokain, har doblet seg fra 2020 til 2022.
MDG: – Mangel på empati
MDG mener vedtaket viser at Sp lider av kunnskapsløshet og mangler på empati overfor mennesker i sårbare livssituasjoner.
– MDG ønsker å invitere alle gode krefter i politikken til å samle seg mot dette slik at straffelinjen ikke blir gjennomført i praksis, og slik at vi kan sikre en verdig ruspolitikk i Norge som tar folks rettigheter på alvor, sier Hermstad.
– Vi vet at straff skader og kan ødelegge liv, framholder han.
MDG ønske å legalisere og strengt regulere cannabis, ifølge NRK. De ønsker også å opprette sprøyterom i større byer, og at staten skal betale for brukerutstyr.
Unge Høyre foreslo i 2018 å legalisere alle narkotiske stoffer. Venstre sa i februar 2022 at de vil legalisere cannabis i Oslo for å redusere kriminaliteten.
Flere land har legalisert cannabis, deriblant Canada, Mexico, Argentina og enkelte delstater i USA. Men det ulovlige salget fortsetter, for siden langere hverken betaler moms eller skatt, så utkonkurreres de legale utsalgene.
Så kriminaliteten forsvinner ikke, virker det som. Som Theodore Dalrymple skrev en gang: Folk blir ikke kriminelle fordi de selger narkotika. De selger narkotika fordi de er kriminelle.
Hvis narkotika legaliseres vil kriminaliteten bare forflytte seg, smuglingen vil fortsette og de lovlige utsalgene med aldersgrense vil bli utkonkurrert, siden de kriminelle selvsagt vil kikke etter nye markeder, som stadig yngre kunder.
Samtidig vurderer regjeringen å forby tobakk for fremtidige generasjoner, kanskje inspirert av New Zealands nylig avgåtte statsminister Jacinde Ardern.
I New Zealand ble det å få kontrollert sin narkotika på festivaler etc. legalisert som et prøveprosjekt i desember 2020, som ble gjort permanent i november 2021. Men narkotiske stoffer er fortsatt ikke legalisert.
Jacinde Arderns regjering vedtok senere å starte å utvikle et gradvis forbud mot tobakk.
Les også: