SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Partier på venstresiden må slutte å lukke døra for hverandre om samarbeid, sier påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø med klar adresse til Senterpartiet.
Så langt har Senterpartiet (Sp) sagt klart nei til et regjeringssamarbeid med SV. Dette håper den kommende SV-leder Kirsti Bergstø vil endre seg.
NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve og Anne Marjatta Gøystdal melder om saken.
– Skal vi klare å få et flertall som driver samfunnet fremover i en riktig retning også etter 2025, er vi nødt til å åpne dørene i stedet for å lukke dem, sier Bergstø til NTB.
SV opplever gode målinger utenfor regjering, mens Sp og Ap har falt kraftig så å si helt siden valget.
Likevel ønsker SV at muligheten holdes åpen for at partiet kan bli med i et regjeringssamarbeid med de to.
For Sp fremstår dette som svært lite aktuelt. SV får rett og slett døren stengt rett foran seg:
– Det er for store avstander mellom oss og SV. Vi blir nok ikke «sammen igjen» med det første, nei, sa Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til Dagbladet.
Bergstø mener en slik linje er uheldig. Hun oppfordrer alle partiene på rødgrønn side til å tenke nøye gjennom hva de vil.
– Skal vi klare å ha fellesskap som ikke bare slår tilbake Høyre-politikk, men faktisk bygger samfunn, er det viktig at vi klarer å ha stabile flertall over tid, sier hun.
Mener SV og Sp har mye felles
Hun oppfordrer Senterpartiet til å revurdere sitt ståsted. I flere saker kan SV og Sp finne sammen politisk, påpeker hun, og ramser opp:
* Kampen mot helseforetaksmodellen.
* Arbeide mot sentralisering for bedre distriktspolitikk.
* Få mer av fisken på land i lokalsamfunn langs kysten.
* Mer jord må tas i bruk i matproduksjon.
* Få politisk kontroll over energimarkedet.
– Her er det jo SV som er Senterpartiets nærmeste allierte, sier Bergstø. Hun spør retorisk om hvilke saker som er viktigst hvis Sp velger bort en mulig partner i så sentrale saker.
– Hva er igjen av det de selv pekte på som hjertesaker før valget, sier hun.
– Ikke naturlig samarbeidspartner
Marit Arnstad deler imidlertid ikke synet på at Sp og SV er del av en felles blokk. Senterpartiet hører ikke hjemme på venstresiden, men er et sentrumsparti, fremholder hun.
Ifølge Arnstad er ikke Sp noen naturlig samarbeidspartner med flere av partiene på venstresiden, fordi det er for stor avstand i skattepolitikk, Nato og olje- og gasspolitikken, understreker hun overfor Dagbladet.
Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller seg mer positiv til muligheten for en trepartiregjering.
– Jeg er i utgangspunktet åpen for samarbeid med alle partier som er opptatt av å få flere inn i et tryggere arbeidsliv, styrke velferden og fordele ressursene mer rettferdig, sier Støre til Dagbladet.
SV har satt som forutsetning at partiene må begynne med blanke ark hvis det skal være tale om regjeringssamarbeid.
Velgerflukt bekymrer også SV
Regjeringspartiene har i lengre tid slitt med oppslutningen på meningsmålingene. Arbeiderpartiet får i mars 17,2 prosent i gjennomsnitt, mens Sp får 6,3 prosent. SV har et gjennomsnitt på 9 prosent.
Den synkende oppslutningen om regjeringspartiene gir grunn til bekymring også for SV, påpeker avtroppende partileder Audun Lysbakken.
– Vi er selvfølgelig ikke glade for dårlige tall for Arbeiderpartiet, det drar ned vår side i politikken, sier Lysbakken. Samtidig mener han at dette er noe regjeringspartiene må ta ansvar for og finne ut av selv.
Men om velgerne svikter Ap og Sp i høstens valg, kan det bety at også SV kan miste makt hvis lokale flertall glipper.
– Det er en reell fare, selvfølgelig. Derfor trenger vi at flere partier på rødgrønn side gjør det bra. Det er ikke noen god nyhet for oss at de sliter, sier Lysbakken.
SV har fått en del velgere fra Ap, og således hatt en viss fordel av nedgangen for de to regjeringspartiene. Men vel så mange velgere, både fra Ap og Sp, har gått andre veien, spesielt til et Høyre som har vokst kraftig i oppslutning.
Les også:
Bestill fra Document forlag:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Kjøp flere gode bøker fra Document!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: