Bankkollapsen som begynte i Silicon Valley har nå spredt seg til Europa der en av kjempene, Credit Suisse, vakler. Credit Suisse er dobbelt så stor som Silicon Valley Bank.

Hvis finansmyndighetene ikke håndterer problemene riktig, kan kraften i markedene rive i filler «fortøyningene» og utviklingen komme ut av kontroll. Det er denne frykten som driver investorer til å trekke sine penger ut. De kjenner kraften i en «bøling» som får panikk.

«Fallet i Credit Suisse-obligasjoner og aksjer indikerer at investorer vil vurdere at denne banken må reddes», sa Joost Beaumont, leder for bankforskning hos den nederlandske långiveren ABN Amro, til The Wall Street Journal.

«Hvis tilsynsmyndighetene ikke håndterer Credit Suisse-situasjonen på en god måte, vil dette sende sjokkbølger gjennom hele sektoren», sa han videre.

For å gjøre vondt verre har begge sider av Atlanterhavet bankproblemer.»

De tredje amerikanske banken er nå i alvorlig trøbbel: First Republic Bank.

Det er den tredje etter Signature som går under.

En farlig fristelse når krisetegnene blinker er å forsøke å berolige markedene. Men hvis dette er tomme ord, vil de høyst sannsynligvis bli avslørt og føre til enda større panikk. Styreformannen for Credit Suisse forsøkte seg på at alt ville roe seg.

Styreleder Axel Lehmann sa onsdag på en konferanse i Saudi-Arabia at bankens kapital og balanse var sterk, og at «vi er alle mann på dekk» for å takle problemene. Han sa at utsiktene til statsstøtte «ikke er et tema overhodet».

Credit Suisse falt 24 prosent – kan utløse ny finanskrise

Men regjeringsinngripen ser ut til å være det markedene forventer. Den sveitsiske og franske regjering sier at de skal snakke sammen, men det ligger frem i tid.

Tid er det finansmarkedene ikke har.

Obligasjoner som forfaller i 2027 og som lå på 90 cent per dollar ved begynnelsen av måneden, falt fra 70 cent tirsdag til 31 cent onsdag. På en dag. Tilliten renner ut.

Credit Suisse har status som en systemisk viktig bank. Det var en ordning som ble innført etter at Lehman Brothers gikk over ende og betyr at banken må ha større reserver og være forberedt på å skalere ned sine operasjoner.

Banken er klassifisert som en «systemviktig finansinstitusjon» i henhold til internasjonale bankregler som ble opprettet etter Lehman Brothers-kollapsen. Slike betegnelser krever at banken holder større mengder kapital og har planer for en ordnet avvikling av virksomheten i tilfelle den får problemer.

Credit Suisse har 70 prosent av sin virksomhet i utlandet. Banksektoren er fem ganger større enn sveitsisk BNP.

Det var forventet at Den europeiske sentralbanken skulle sette opp renten 0,5 prosentpoeng torsdag. Det blir neppe noe av.

David Callahan, leder for kontantløsninger i Lombard Odier, en mindre konkurrent til Credit Suisse i Sveits, sa at hans egne kunder var nervøse.

– Credit Suisse driver den største delen av bekymringene vi hører om. SVB-nedleggelsen og andre banknedleggelser som har fulgt, får folk til å stille spørsmål ved om plassering av store innskudd er riktig for kontanthåndtering, sa Callahan og la til at pengemarkedsfond han forvalter ikke har noen Credit Suisse-eiendeler.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.