Hvis Norge kobles tettere til det europeiske kraftsystemet, kan norsk vannkraft gi mer balansekraft til et Europa som får mer sol- og vindkraft – det sier en forsker i SINTEF Energi i forbindelse med en konferanse om fornybar energi i Trondheim denne uken.
Produksjonsteknisk konferanse PTK 2023, som går av stabelen i trønderhovedstaden 13.–15. mars, er ifølge arrangøren en «møteplass for alle som jobber med fornybar produksjon», og en av deltagerne er Christian Øyn Naversen i SINTEF Energi, som forsker på energisystemer.
Under konferansen har SINTEF-forskeren vist hvordan Norge ved hjelp av flere nye utenlandskabler og en stor utbyggine av den norske vannkraften kan bli Europas «grønne batteri» i 2050, skriver Klassekampen.
Arbeidet inngår i et prosjekt i regi av den norske forskningsstiftelsen:
Under temaet «Norsk vannkraft i 2050 – mer effekt og flere kabler» innledet han om prosjektet Hydroconnect. De ser på hvilken rolle Norge kan spille i et europeisk kraftsystem som skal være helt fornybart i 2050.
Og det finansieres blant annet av offentlige norske forskningsmidler:
Forskningsprosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og aktører i kraftbransjen som Hydro Energi, Lyse og Fornybar Norge. Prosjektet skal gå fram til 2024, men allerede nå er forskerne klare på at Norge kan spille en viktig rolle som i å balansere framtida europeiske kraftsystem.
Til Klassekampen forklarer Naversen at europeiske land ikke trenger å bygge ut like mye av den uregulerbare kraften fra sol og vind dersom norsk vannkraft i større grad kan sørge for regulerbar balansekraft.
Sintefs tall anslår at land Norge utveksler kraft med, vil kunne redusere sine utbygginger av fornybar energi tilsvarende rundt 70 gigawatt på solenergi. Særlig Tyskland og England vil slippe å bygge ut.
I stiftelsens mest omfattende scenario anslås den nødvendige overføringskapasiteten til 11 gigawatt (GW), omtrent tilsvarende åtte kabler av samme størrelse som kabelen til England, opplyser Klassekampen.
Åpningen av de to utenlandskablene NordLink og North Sea Connect til henholdsvis Tyskland og Storbritannia i 2021, sammenfalt med en kraftig økning i strømprisene i Sør-Norge.
Hva slags virkning en tettere kobling til Europa ville få på den norske strømprisen, vil ikke Naversen spekulere i «før vi har forsket ferdig», skriver Klassekampen.
Slottet: – Kronprins Haakon mente ikke å ta stilling til utenlandskabler
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!