Fylkestinget i Vestfold og Telemark vil be Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å utrede muligheten for en havvindpark i ytre Oslofjord.
Det dreier seg om området utenfor kystperlen Stavern. Flere fylkespolitikere er kritiske, og hytteeiere er heller ikke spesielt positivt innstilt, skriver NRK.
Anne og Ingar Gjesmo har utsikt rett mot havgapet fra familiehytta på Rakke ved Stavern. Havvindparken vil ødelegge mye. For det handler om 76 vindturbiner på mer enn 200 meters høyde.
Utsikten familien har hatt glede av siden 1950-tallet, vil bli ødelagt. Trolig vil verdien på hytta også falle betraktelig.
Vestfold-kysten besøkes av titusenvis hver sommer, selv har jeg feriert der som guttunge og nytt de vakre omgivelsene. Nå skal de ødelegges, fordi vi ledes av klimahysteri.
Den foreslåtte parken vil ligge om lag 11 km fra Stavern, 16 km fra Larvik og 6 km fra tidligere nevnte Svenner fyr.
– Spør du meg, så vil jeg helst slippe, sier Ingar Gjesmo.
– Dette berører et friluftsområde for veldig mange mennesker, poengterer han.
Nok en gang argumenteres det for et enormt behov for kraft.
– Som nasjon er vi i ferd med å få et underskudd på kraft. Underskuddet ser ut til å dukke opp allerede i 2027, sier Tor Otto Lohne.
Kan vi stole på Lohne? Nei, for han er styreleder i Norsk Havvind og snakker selvsagt for sine egne interesser.
For å gjenta det til det kjedsommelige: Kutt ut eksporten, elektrifiseringen av sokkelen og Melkøya, og nedlegging av gasskraftverk. Alt dette rekker vi før det hellige året 2027.
Fiks opp vannkraften litt i stedet for å sløse bort milliarder på idiotprosjekter som batterifabrikker. Kutt ut grønn hydrogen og fokus på elbiler. Så har vi mer enn nok strøm.
Dessuten blåser det lite i området utenfor Stavern nokså mange måneder i året, så selv for en håpløs industri som havvind, er dette et dårlig valg.
Kanskje beboerne og hyttefolket i Stavern også bør be om urfolksrettigheter fra FN?
Men hytteeier Gjesmo har tydeligvis ingen omtanke for resten av landet. Han vil at vindturbinene skal flyttes et annet sted.
– Helst ville jeg nok hatt dem på Vestlandet. Der blåser det mye, og der finnes det mer grisgrendte steder enn det tettest befolkede området her, avslutter han.
Det er ikke sikkert vestlendinger er enige med Gjesmo.
Skal man bekjempe klimagalskapen, så må den norske befolkningen stå samlet. Samer, Stavern-folk, hytteeiere og vestlendinger (og resten av landet).
Les også:
Frp åpner for å si opp internasjonale konvensjoner som gir særrettigheter til samer