Eierskap av vindkraftparker i Norge var tema under tirsdagens «Debatten» på NRK.

Der ble stemningen opphetet, skriver Nettavisen.

Utenlandske vindselskap eies i så mange ledd at ingen vet hvor pengene blir av.

– Vi har prøvd å spore eierskap i norske vindkraftselskap som ble satt i drift i 2019. Det vi erfarte var at i mange tilfeller var det ikke var mulig å gjøre det, sa Peter Ringstad, politisk leder i Tax Justice Norge.

Ordfører i Egersund kommune, Odd Stangeland (Ap), mener dette er problematisk. Han vet ikke hvem som eier Egersund vindpark.

– Vindparken er, i likhet med mange andre selskaper i kommunen, eid av utenlandske eiere. Det er en utfordring for oss å ikke vite hvem de egentlige eierne er, sa han.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) var også på plass i studio, og han mente at debatten var en ensidig fremstilling av helt nødvendige private investeringer.

– Vi hadde ikke hatt vindmøller i Norge uten privat kapital, tordnet Astrup.

SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes, kom så med noen oppsiktsvekkende uttalelser.

– Virkeligheten er helt motsatt. Hva var det som bygde opp norsk vannkraft fra bunnen av? Jo, det var offentlige penger. Det samme gjaldt oljeindustrien. Spørsmålet er hvem som skal eie naturressursene vi bygger kraften på, sa Fylkesnes og fortsatte:

– Svaret er åpenbart. Overskuddet skal komme fellesskapet til gode og kontrollen skal sikres.

Det fikk Astrup til å reagere.

SV-nestleder fikk skatte­smell på 477.000 kroner

– Fylkesnes er totalt historieløs når det gjelder oppbyggingen av både oljeindustrien og kraftbransjen. Vi skal bygge ut mye kraft på kort tid. Norske kommuner kommer ikke til å finansiere dette, på bekostning av sykehusplasser, barnehageplasser og bygging av skoler. Det har de ikke anledning til.

– Vi kommer til å trenge mye privat kapital når vi skal investere opp imot 1000 milliarder fram mot 2040, sa Astrup.

Et kjapt søk viser at det er Fylkesnes som har feil her.

Det var Trygve Lie som fikk et spesialoppdrag fra regjeringen om å få utenlandske investeringer til norsk næringsliv, og den første henvendelsen fra et oljeselskap kom fra Phillips den 29. oktober 1962.

De første letebrønnene ble boret i 1966 av Esso med den amerikanske riggen Ocean Traveler. Men det første drivverdige funnet kom først i 1969. Funnet ble gjort på Ekofiskfeltet av søsterriggen Ocean Viking som boret for Phillips.

Utbyggingen av de første store olje- og gassfeltene på norsk sokkel ble dominert av utenlandske selskaper, skriver Store Norske Leksikon.

Det satses nå stort på fornybar energi over hele Norge. 35 vindparker er allerede åpnet og 16 er under bygging.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.